DA: – Reversering av domstol­reformen vil svekke befolkningens retts­sikkerhet

Reversering av domstolreformen har en prislapp på 115 millioner og fører i tillegg til dårligere rettssikkerhet, ifølge Domstoladministrasjonen.

Sven Marius Urke. (Foto: Camilla Moe Rødven)
Sven Marius Urke er direktør i Domstoladministrasjonen. (Foto: Camilla Moe Rødven)

Reversering av domstolreformen vil koste 115 millioner kroner, ifølge Domstoladministrasjonens (DA) høringssvar til forslaget om å reversere endringene i domstolstrukturen fra 2021.

En full reversering av domstolsreformen vil medføre at 83 førsteinstansdomstoler må gjenopprettes, skriver DA.

"Det er beregnet at dette vil koste om lag 65 millioner kroner i investeringer og 50 millioner kroner i varige lønnsutgifter, i all hovedsak knyttet til opprettelsen av nye domstollederstillinger. Dette vil komme i tillegg til 25 millioner kroner i økte lønnsutgifter forbundet med den allerede gjennomførte domstolsreformen", heter det i høringssvaret.

Ifølge DA er det allerede nå klart at reformen fra ifjor virker etter sin hensikt.

"Gjennom bedre ressursutnyttelse har saksbehandlingstiden i domstolene gått ned, og i de nye og større rettskretsene er en rekke aktiviteter på gang for å utvikle fagmiljøene både for dommerne og andre medarbeidere i domstolene", skriver DA, og advarer mot at en reversering vil begrense muligheten for å kunne utnytte ressursene godt.

DA mener en reversering av 2021-reformen vil føre til en svekkelse av befolkningens rettssikkerhet sammenlignet med dagens struktur, og at det vil forsinke og vanskeliggjøre moderniseringen av domstolene, særlig innenfor den digitale utviklingen.