NIM ber om større åpenhet om begrunnelser for korona­tiltak

Norges Institusjon for menneskerettigheter (NIM) viser til at det har vært varierende grad av åpenhet om begrunnelser for regjeringens koronatiltak.

Adele Matheson Mestad, direktør for Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM). Foto: Tuva Bønke Grønning
Adele Matheson Mestad, direktør for Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM). Foto: Tuva Bønke Grønning

NIM har sendt brev til Helse- og omsorgsdepartementet, Kunnskapsdepartementet og Barne- og familiedepartementet om sitt syn på behov for offentliggjøring av begrunnelser når regjeringen fatter beslutninger om koronatiltak som griper inn i menneskerettighetene.

Brevet til Helse- og omsorgsdepartementet viser til at det gjennom pandemien har vært varierende grad av åpenhet om begrunnelser for koronatiltakene, og anbefaler at det gjøres mer for å gjøre begrunnelsene offentlige.

NIM skriver i brevet at offentliggjøring av begrunnelser er en forutsetning for utøvelse av NIMs lovfestede rådgivningsoppgave overfor myndighetene.

«For individene er det også av betydning å kunne orientere seg om sine rettigheter, og hvordan myndighetene begrunner inngrep i disse», skriver NIM i en pressemelding.

Brev sendt til Kunnskapsdepartementet og Barne- og familiedepartementet, tar særlig for seg behovet for begrunnelser for tiltak som griper inn i barns menneskerettigheter.

Les NIMs brev til departementene her