Særlig uavhengig stilling: Tittelen blir brukt mer enn den burde

Mange ansatte i ledende og særlig uavhengig stilling møter egentlig ikke kriteriene for stillingskategorien, ifølge Arbeidstilsynet. 

illustrasjonsfoto (Foto: iStock)
illustrasjonsfoto pixabay

– Det er for mange som har denne typen stilling, ut fra alle de forutsetningene som skal være på plass, sier Anette Østmo Farstad, seksjonsleder i Arbeidstilsynet, i en pressemelding.

Både arbeidstakere og arbeidsgivere bør ha høy bevissthet rundt bruken, mener tilsynet.

– Grunnen til at vi har en del forutsetninger for denne typen stillinger er at man mister noen rettigheter, blant annet retten til betalt overtid, sier Østmo Farstad.

LES OGSÅ: Advokat­fullmektiger får ikke overtids­betalt og savner forsvarlig oppfølging

Ansatte med ledende og særlig uavhengig stilling er vanligvis unntatt fra arbeidsmiljølovens regler om hvor lenge man kan arbeide hver dag og hver uke, ofte kompensert med høyere lønn.

– Vi er opptatt av at ledende og særlig uavhengig stilling brukes riktig. Både arbeidsgivere og ansatte må vite hva forutsetningene er og være klare over at man har krav på et godt arbeidsmiljø med forsvarlige arbeidstider, selv om man er fritatt fra enkelte deler av arbeidstidsbestemmelsene, sier Østmo Farstad.

Arbeidstilsynet skriver at du skal være i en særlig viktig posisjon eller ha en arbeidshverdag med spesielt stor grad av uavhengighet, selvstendighet og fleksibilitet for å kvalifisere for ledende eller særlig uavhengig stilling. 

«Dette kan ofte gjelde toppledere, men i de fleste bransjer er det veldig få utenom disse som fyller forutsetningene», skriver tilsynet.