Overtok nøklene i Justis­departementet

Emilie Enger Mehl overtok etter Monica Mæland

Emilie Enger Mehl (regjeringen.no)
Emilie Enger Mehl (t.h) fikk nøklene til kontoret av sin forgjenger Monica Mæland i dag (regjeringen.no)

– Jeg har fått en veldig stor tillitt av statsministeren og finansministeren og det tar jeg med meg. Nå skal jeg gjøre jobben og ser frem til det, sa justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) da hun overtok nøklene til kontoret etter Monica Mæland.

Hun er den første justisministeren fra Senterpartiet på 88 år og den yngste noensinne - med sine 28 år.

Drapene og den mulige terroren på Kongsberg var bakteppe ved nøkkeloverrrekkelsen, og den nye justisministeren fortalte at hun hadde blitt holdt godt orientert om saken av avtroppende minister.

– Jeg er forberedt på ansvaret jeg har fått, sa Mehl, som fortalte at hun hadde blitt spurt om å ta ministerjobben i løpet av den siste uken.

Emilie Enger Mehl (regjeringen.no)

Emilie Enger Mehl er jurist og satt på Stortinget for Hedmark fra 2017 til 2021, der var hun medlem i justiskomiteen og i utenriks- og forsvarskomiteen.

Hun tok master i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo i 2017 og var advokatfullmektig i advokatfirmaet Elden før hun ble valgt inn på Stortinget.

Mehl er født i Lørenskog i Akershus, men vokste opp i Hedmark, hvor hun blant annet har vært aktiv i Senterungdommen. Fra 2015 til 2017 var hun medlem av Hedmark Fylkesting.

Statssekretæren også jurist

Emilie Enger Mehls statssekretær er Astrid Bergmål (Ap), også hun utdannet jurist og spesialisert i Europarett. Bergmål har jobbet i Virke siden 2018. Før det var hun politisk rådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. I 2011-2012 var hun politisk rådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet.  Hun var vararepresentant på Stortinget i perioden 2001-2005.