Emilie Enger Mehl (Sp) ny justis­minister

28-åringen fra Hedmark blir Norges nye justis- og beredskapsminister, og den nye regjeringens yngste statsråd.

Emilie Mehl
Emilie Mehl (Foto: Tore Letvik)

Mehl (Sp) har gjort seg bemerket etter en periode på Stortinget, der hun har sittet i både justiskomiteen og utenriks- og forsvarskomiteen.

Juristen intervjuet juristutdannede Emilie Enger Mehl da hun var fersk på Stortinget i 2017.

Hun var den gang Stortingets yngste kvinnelige politiker og nybakt medlem av juskomiteen - og hadde akkurat gjort ferdig sin master i rettsvitenskap før den politiske karrieren tok av.

– Politireformen er noe mange i Hedmark har vært veldig misfornøyd med, da de opplever den som en sentraliserende reform. Jeg vil ikke være med på at politiet flyttes vekk fra lokalsamfunnet. En annen ting er digitalisering av domstolene. Det er kjempebra, men vi i Senterpartiet vil kjempe for at det skal gjelde alle domstolene og ikke bare de største, sa hun den gang.

Les intervjuet fra 2017 her

– Hun går på en stor jobb i en ung alder, men vi er trygge på at vi har fått en visjonær og handlekraftig politiker som tar fatt på dette feltet, sa Jonas Gahr Støre da han presenterte den nye regjeringen torsdag formiddag.

Statssekretæren også jurist

Emilie Enger Mehls statssekretær er Astrid Bergmål (Ap), også hun utdannet jurist og spesialisert i Europarett. Bergmål har jobbet i Virke siden 2018. Før det var hun politisk rådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. I 2011-2012 var hun politisk rådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet.  Hun var vararepresentant på Stortinget i perioden 2001-2005.