Dommer

Flere kvinner blir dommere etter krig og konflikt

Kvinneandelen av dommere øker i land som har vært gjennom alvorlige konflikter

Torsdag, 16. september 2021 - 8:35

Siden 1970-tallet har det vært en sterk økning i andelen kvinnelige dommere i verden. Men det overrasker sikkert mange at andelen kan være høyere i land som har opplevd kriger og alvorlige konflikter, enn i etablerte og stabile demokratier, ifølge en artikkel produsert av Norges forskningsråd og publisert på forskning.no

Det er en gruppe forskere ved Chr. Michelsens Institutt (CMI) og Universitetet i Bergen (UiB) som har kommet fram til dette gjennom forskningsprosjektet Women on the Bench og studier av kvinnelige dommere i Afghanistan, Uganda, Angola, Guatemala og Haiti.

Seniorforsker Elin Skaar ved CMI forteller at utviklingen med flere kvinnelige dommere begynte i Tyskland og USA etter 2. verdenskrig. Deretter har det fortsatt.

– Baseres mer på utdanning

Ofte er det i fattige land som har vært gjennom alvorlige konflikter at andelen kvinnelige dommere øker mest, ifølge artikkelen.

Elin Skaar sier en mulig forklaring er at domstolene ofte er dårlige eller ikke-fungerende i land som gjennomgår langvarige konflikter.

– Her er behovet for dommere stort når domstolene skal etableres eller gjenoppta arbeidet sitt når konflikten er over. Da er det enklere for kvinner å bli rekruttert.

Forskerne ser også at den viktigste årsaken til at kvinner blir dommere, er at det blir etablert nye karriereveier i samfunn der det tidligere har vært viktig hvem du eller familien din er venner med eller hvilke politiske kontakter du har.

– Når utnevningen av dommere baseres mer på utdanning og kompetanse, så går kvinners tilgang til dommerstillinger merkbart opp, sier Elin Skaar til forskning.no.

Ledige stillinger:

Samferdselsdepartementet
Søknadsfrist: 
01.11.2021
Buskerud tingrett
Søknadsfrist: 
01.11.2021
EOS-Utvalget
Søknadsfrist: 
03.11.2021
EOS-Utvalget
Søknadsfrist: 
03.11.2021
NORGES HØYESTERETT
Søknadsfrist: 
07.11.2021
Energimarkedsrett, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Søknadsfrist: 
10.11.2021