Flere kvinner blir dommere etter krig og konflikt
Kvinneandelen av dommere øker i land som har vært gjennom alvorlige konflikter
Siden 1970-tallet har det vært en sterk økning i andelen kvinnelige dommere i verden. Men det overrasker sikkert mange at andelen kan være høyere i land som har opplevd kriger og alvorlige konflikter, enn i etablerte og stabile demokratier, ifølge en artikkel produsert av Norges forskningsråd og publisert på forskning.no
Det er en gruppe forskere ved Chr. Michelsens Institutt (CMI) og Universitetet i Bergen (UiB) som har kommet fram til dette gjennom forskningsprosjektet Women on the Bench og studier av kvinnelige dommere i Afghanistan, Uganda, Angola, Guatemala og Haiti.
Seniorforsker Elin Skaar ved CMI forteller at utviklingen med flere kvinnelige dommere begynte i Tyskland og USA etter 2. verdenskrig. Deretter har det fortsatt.
– Baseres mer på utdanning
Ofte er det i fattige land som har vært gjennom alvorlige konflikter at andelen kvinnelige dommere øker mest, ifølge artikkelen.
Elin Skaar sier en mulig forklaring er at domstolene ofte er dårlige eller ikke-fungerende i land som gjennomgår langvarige konflikter.
– Her er behovet for dommere stort når domstolene skal etableres eller gjenoppta arbeidet sitt når konflikten er over. Da er det enklere for kvinner å bli rekruttert.
Forskerne ser også at den viktigste årsaken til at kvinner blir dommere, er at det blir etablert nye karriereveier i samfunn der det tidligere har vært viktig hvem du eller familien din er venner med eller hvilke politiske kontakter du har.
– Når utnevningen av dommere baseres mer på utdanning og kompetanse, så går kvinners tilgang til dommerstillinger merkbart opp, sier Elin Skaar til forskning.no.