Boktips til den jusinteresserte

Skal du bruke jula på å lese? 

Fredag, 20. desember 2019 - 7:28

Jula, i alle fall romjula, er for mange forbundet med endelig å kunne synke ned i godstolen med en bok.

Vi ba fire forlag komme med tips til bøker de mener bør ligge på en jurists nattbord eller kanskje under juletreet i år. Det ble en blanding av skjønnlitteratur og faglitteratur. Her er deres tips:

Sturla Blanck Torkildsen i Universitetsforlaget anbefaler:

- I år har jussredaksjonen i Universitetsforlaget plukket ut tre bøker til jul som vi tenker på ulikt vis kan bidra til en vellykket julekveld.

Kjøpsrett til studiebruk av Erling Selvig og Kåre Lilleholt (6. utgave 2019) passer best før du går i gang med årets julehandel. Boken åpner betegnende nok med den fiktive kontorsjef Hansens julehandel – som utarter etter en heftig julebonus – og viser hvordan mange vanskelig spørsmål oppstår rundt kjøpsforhold i våre dager.

Norges europeiske forvaltningsrett – EØS-avtalens krav til norske forvaltningsorganers organisering og saksbehandling av Christoffer Conrad Eriksen og Halvard Haukeland Fredriksen gir nyansert bakgrunnskunnskap som vil være nyttig hvis høstens store samtaleemne i jussverdenen blir tatt opp under julemiddagen. Boken beskriver kravene som EØS-avtalen stiller til norske forvaltningsorganers behandling av forvaltningssaker, og gir et klarere bilde av rettssituasjonen.

Juridisk metode og tenkemåte redigert av Alf Petter Høgberg og Jørn Ø. Sunde, med bidrag fra en rekke fremtredende rettsvitenskapelige forfattere, vil få enhver faglig interessert jurist til å stråle av glede om den ligger under juletreet. Boken fremstiller nye og moderne tanker i rettskildelære og metode og er en nødvendighet for alle som vil holde seg oppdatert i faget.

Ingrid Krøvel-Velle i Fagbokforlaget anbefaler:

Dyrevelferdsrett - Vegard Bø Bahus

- Denne boken gir oversikt over et nytt og spennende rettsområde. Den inneholder også et kapittel om dyreetikk og gir en fremstilling av bakgrunnen for prinsippene om god dyrevelferd og dyrs egenverdi. Spørsmålet om dyr bør ha rettslig handleevne, noe som drøftes i mange land, er også problematisert i boken. Dette er en bok som egner seg for alle som jobber med dyr, om det er som jurist, veterinær, dyreverner, gårdbruker eller i politiet.

Dette brenner jeg for! – Festskrift for Hege Brækhus 70 år - Trude Haugli, Siri Gerrard, Anne Hellum og Eva-Maria Svensson (red.)

Forfatterne representerer både samfunnsvitenskap og et bredt spekter av rettsvitenskap. Alle har skrevet om noe de selv brenner for - samfunnsmessige spørsmål av ulik art, behov for regelendringer, praksis man er kritisk til, osv. Boka har et stort spenn, både tematisk og ved inkludering av ulike fag, tradisjoner og metoder. Som helhet utgjør dette et festskrift som avspeiler «state of the art» når det gjelder engasjement blant forskere anno 2019.

Mellom jus og politikk – Grunnloven § 112 - Ole Kristian Fauchald og Eivind Smith (red.)

- Gjennom elleve bidrag av forskere og praktikere med bakgrunn i rettsvitenskap, statsvitenskap og filosofi utforsker denne boken Grunnlovens miljøparagraf. Gjennom bidrag om bestemmelsens forhistorie, innhold og anvendelse, betydningen av internasjonal rett, domstolenes egnethet til å avgjøre saker som det pågående klimasøksmålet og mulige anvendelse i andre sammenhenger belyser boken ulike sider av § 112.

LES OGSÅ: - Å få jussen og menneske­rettighetene inn i klima­diskusjonen kan føre til endringer

Vegard Bye i Aschough anbefaler: 

Margaret Atwood - «Gileads døtre»

- Her får vi endelig den dystopiske og fascinerende fortellingen om Offreds fremtid i Gilead – 15 år etter Tjenerinnens beretning.

Kan hun overvinne undertrykkelsen og det misogyne regimet, eller må hun i døden? Gileads døtre gir svar, og Atwood underholder, skremmer og skjerper hjernen med denne spennende romanen.

Aldona Kasztan - «Huskeøvelser for viderekomne”

- Alina vokser opp på 1980-tallet bak jernteppet i den polske byen Lódz, der en jødisk ghetto fant sted under andre verdenskrig. Kan en by glemme eller fortrenge sin brutale historie?

Denne fascinerende og litt mystiske romanen vil gi deg en leseopplevelse av de sjeldne!

Cecilie von Hirsch Larsen i Cappelen Damm anbefaler:

  • Alt du trenger å vite om pensjon - Alexandra Plahte og Hilde Nordstoga
  • Tolking i justissektoren - En innføring i tolking i retten, hos politiet, barnevernet, i asylsaker og i fengselet - Hanne Mørk
  • Foreldelse av fordringer - Kommentarer til foreldelsesloven og foreldelsesbestemmelser i spesiallovgivningen - Anne Cathrine Røed

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for jevnlige oppdateringer.

Emneord: 

Ledige stillinger:

LOGO ESA
EFTA Surveillance Authority, Brussels
Søknadsfrist: 
01.06.2020
LOGO Fylkesmannen i Troms/Finnmark
Fylkesmannen i Troms og Finnmark
Søknadsfrist: 
01.06.2020
LOGO CREO
CREO Forbundet for kunst og kultur
Søknadsfrist: 
03.06.2020
LOGO Asker og Bærum tingrett
Asker og Bærum tingrett
Søknadsfrist: 
03.06.2020
LOGO LO Norge
LO Norge, juridisk avdeling
Søknadsfrist: 
05.06.2020
LOGO Eidsvoll kommune
Eidsvoll kommune, FAMILIENS HUS
Søknadsfrist: 
12.06.2020
LOGO GIEK
Garantiinstituttet for eksportkreditt
Søknadsfrist: 
14.06.2020
LOGO Økokrim
Økokrim, Skatteteamet (Oslo)
Søknadsfrist: 
15.06.2020
LOGO Østgård
Advokatfirmaet Østgård DA, Tromsø
Søknadsfrist: 
01.07.2020