Går rettens vei for å stanse ansettelsesprosesser i Vest politidistrikt
Politijuristene har sendt en begjæring om midlertidig forføyning til Bergen tingrett
Striden om ansettelsesprosesser i Vest politidistrikt har nå havnet på tingrettens bord etter at Politijuristene tar rettslige skritt gjennom en begjæring om midlertidig forføyning sendt til Bergen tingrett. Her kreves det stans i de omstridte ansettelsesprosessene.
Det er Juristforbundets advokatkontor som er prosessfullmektig i begjæringen som er datert 17 april.
Her heter det:
”Som følge av at tilsetting i stillingene er i prosess, og Vest politidistrikt har signalisert at tilsetting vil skje fortløpende, er det etter denne sides oppfatning behov for at retten behandler begjæringen uten å innkalle til muntlig forhandling. Retten anmodes om at begjæringen behandles skriftlig. Subsidiært at retten gir midlertidig medhold i begjæringen i påvente av muntlig behandling av saken.”
Striden handler om at Politijuristene mener det er uholdbare ansettelsesprosesser i Vest politidistrikt.
Akademikerne i Vest politidistrikt har tidligere sendt et varsel til Justisdepartementets varslingskanal. Varselet går ifølge Bergens Tidende ut på at de mener politiledelsen bryter føringer fra Politidirektoratet når de ansetter ledere på seksjons- og avsnittsnivå i politidistriktet.
De mener at kvalifikasjonsprinsippet brytes og at det brukes ulovlige stillingskoder i utlysningen - som på grunn av automatisk særaldersgrense utelukker andre enn dem med utdannelse fra Politihøgskolen.
Politimester Kaare Songstad sa tidligere denne måneden til BT at det ligger grundige prosesser og vurderinger bak valg av stillingskoder og kvalifikasjonskrav i utlysningstekstene.Det er vurderinger Politijuristene er uenig i, og nå tas det altså rettslige skritt for å stanse de pågående ansettelsesprosessene.
I begjæringen til Bergen tingrett heter det:
”Saken gjelder tvist om kvalifikasjonskrav fastsatt i stillingsutlysninger for lederstillinger på nivå 3 (seksjonsleder) og nivå 4 (avsnittsleder) i Vest politidistrikt. Kravene som er fastsatt i utlysningsteksten innebærer at det kun er polititjenestemenn med politihøgskolefaglig bakgrunn som vil oppfylle kvalifikasjonskravene i stillingene, og som således vil kunne bli ansatt i stillingene. Politijuristene gjør gjeldende at de fastsatte kvalifikasjonskravene er i strid med kvalifikasjonsprinsippet nedfestet i statsansatteloven § 3, aldersgrenselova § 2 og likestillings- og diskrimineringsloven § 29 bokstav a.”
Ifølge begjæringen er tilsetting i stillingene i prosess og det gjennomføres intervjuer med aktuelle søkere – og Vest politidistrikt har orientert om at rekrutteringsprosessen ikke vil bli stanset.
”Som følge av Vest politidistrikt sin tilbakemelding er det nødvendig for Politijuristene å begjære midlertidig forføyning”, heter det.
Ifølge begjæringen er det i Vest politidistrikt foreløpig utlyst 20 stillinger på nivå 3 og 4 som det foreligger en uenighet knyttet til utlysningskriteriene for stillingen.
”Da arbeidsgiver, til tross av uenigheten, har tilsatt i 12 av disse stillingene, gjelder denne begjæringen 8 stillinger som nå er i prosess”, heter det.
Og videre:
”I Vest politidistrikt er disse 8 lederstillingene lyst ut med krav til utdanning fra Politihøgskolen og i en stillingskategori som innehar særaldersgrense. Disse kvalifikasjonskravene begrenser hvem som vil være kvalifisert til stillingene som seksjonsleder og avsnittsleder. Etter Politijuristenes oppfatning er dette i strid med kvalifikasjonsprinsippet som gjelder ved tilsetting i offentlig sektor, i strid med formålet og grunnlaget bak reglene om særaldersgrense og for øvrig diskriminerende av politijuristenes medlemmer.”
I begjæringen heter det også at Politijuristene ikke kan se at de omtvistede stillingene har et operativt innhold som tilsier at stillingene må lyses ut i stillingskoder som innehar særaldersgrense.