De glemte forbryter­oppnavnene

For en tid siden fant jeg i mine gjemmer en artig gammel trykksak i lommeformat. Den var en liste over oppnavn på forbrytere, utgitt i 1948 av Kriminalregisteret, og omfattet ca 1600 oppnavn på forbrytere født i 1886 eller senere, skriver Rolf B. Wegner.

Torsdag, 15. oktober 2015 - 0:00

Av Rolf B. Wegner 

Enkelte oppnavn er godt kjent for mange den dag i dag, som Rottenikken og Gulosten. De øvrige oppnavn var ukjente for meg. Etter å ha lest listen ble jeg sittende igjen med et inntrykk av frodighet, fargerikdom og endog et anstrøk humor.

Oppnavnene lot seg lett sortere i grupper, som forsterket mitt inntrykk av den bredde navnene samlet sett utgjorde.

Geografisk tilknytting

Mange oppnavn knyttet forbryteren til bestemte geografisk steder. Eksempler er Balsfjordingen, Arendaliteren, Hillevågsskrekk eller Amerikaner’n. Også småsteder er representert, som bl.a. Skotselv. Men ingen kan konkurrere med Drammen. Intet bynavn i Norge var hyppigere brukt som forbryter-oppnavn enn nettopp denne byen. Man kan spekulere over hvorfor.

Utseende

Spesielle forhold ved forbryterens utseende kan forklare mangt et oppnavn. Her finner vi Anton Smukken, men også motstykket Den stygge mannen. Videre har vi Bleikfisen, Blingse-Kitty, Petter flatnesa og Karl tjukken. Andre, hele tolv personer, har måttet nøye seg med oppnavnet Tjukken, mens bare en kunne smykke seg med oppnavnet Slanken.

Hårfasong

Hårfasong eller sveis kan lett føre til oppnavn, som Anna med kuttingen, Lars med luggen, Ragnar hvitluggen, Rim i håret eller blonde Johan. Også mangel på hår kan resultere i oppnavn. Det fikk forbryteren Biljardkula erfare. En forbryter som i særlig grad var utstyrt med hårvekst, formentligbåde på hodet og ellers, måtte tåle oppnavnet Esau.

Legemlige særtrekk

Legemlige særtrekk har påført mang en forbryter et oppnavn. Det er lett å forstå at slike forbrytere ofte kunne ha tenkt seg å være slike oppnavn foruten. Her er en liten bukett med «talende» oppnavn: Den nasalause, Tannlausa, Halte-Peder, Otto med beinet, Kristian med kloa, Lange-Dagny, Ole med Ræva, Pukkelen, Olaf Tyrenakke og Tågjenger’n.

Legemlige funksjoner

Også legemlige funksjoner er brukt som oppnavn. De fleste av dem har tilknytting til luft i tarmen. Her finner vi navnene Prompen, Fisen, Fjerten og Fisa. Hele syv personer var utstyrt med det sistnevnte oppnavnet.

Mat og drikke

Mat og drikke går ofte igjen i forbryteroppnavnene. Men menyen er smal, den begrenser seg gjerne til variasjoner over kjøttkaker i forskjellige utgaver. I registeret finner vi navnene Karbonaden, Thor Kjøttkaka, Pultosten, Grøten, Kakehingsten, Laupskausen, Fråtser’n og Konjakken. En annen forbryter enn den sistnevnte har nok vært mindre kritisk med hvilket fludium han fuktet sin tørre gane. I alle fall het han Lutdrikker’n.

Kraft og styrke

Denne gruppen var ikke så tallrik som mange kanskje ville ha trodd. Her er oppnavn som Kjempa, Bokser’n, Bryter’n mv. En enslig forbryter hadde måttet ta til takke med et oppnavn i skalaens motsatte ende. Han het Bøtteknotten.

Væremåte

De fleste av oss er godt kjent med at det blant de ikke lovlydige borgere er like store individuelle forskjeller som blant de lovlydige. Det meget store antall ulike væremåter som har gitt støtet til oppnavn blant forbrytere bekrefter dette. Spennvidden er stor – i oppnavnregisteret finner vi både Bæljepetter og den tyske kansler Bismark, kjent for den autoritære jernvilje som han styrte Tyskland med i andre halvpart av 1800-tallet. Et lite utvalg av oppnavn i denne gruppe er Blunker’n, Den ensomme ulv, Fislern’n, Frekken, Kålhodet, Lathans, Hartvig Arbeidsky, Molboer’n, Olga med røsten, Skravle-Hansen, Smisken, Harris Villmann og Kikker’n.

Spesielle ferdigheter

Enkelte forbrytere utmerket seg ved å inneha spesielle ferdigheter. Det kunne gjøre veien kort til oppnavn som Utbryterkongen, Mirakeldoktor’n, Dueskytter’n, Falkøye, Jodlergutten, Kunstner’n eller Sangfuglen.

Yrkesbetegnelser

Yrkesbetegnelser går svært ofte igjen som oppnavn, som for eksempel Kelner’n eller Bonden. Hyppigst forekommende var Baker’n. Hele 11 forbrytere lød det navnet. Navnet Konditor’n var derimot litt mer eksklusivt, bare en eneste forbryter kunne skilte med det navnet. Ellers fantes blant mange andre også disse navnene: Bekakoker’n, Professor’n, Borgermester’n, Rørlegger’n, Brandmann, Budeia, Bybudet, Chauffø-Gunda, Danselærer’n, Feier’n, Kelner’n, Kjellermester’n, Dreier’n, Klokker’n, Knappegrosserer’n, Kokken, Martha Skomaker, Obersten, Pastor’n, Maler’n og Sadelmaker’n.

Yrkesbetegnelsene sa nok lite om hvordan forbryteren tidligere hadde tjent sitt daglige brød. Mer sannsynlig er det at han i sin kriminelle karriere hadde utført meritter som ga tydelige assosiasjoner til det aktuelle yrket.

Ekteskap og forholdet til det annet kjønn

Ikke uventet har også ekteskap og forholdet til det annet kjønn avspeilet seg i enkelte forbryteres oppnavn. Noen avslørende eksempler er Dame-Jakob, Elsker’n, Jente-Jonas, Kjærlighets-Anton, Brudgommen eller Ekteskapssvindler’n.

Dyr, fisk og fugl

Denne gruppen er meget tallrik. Her finner vi bl.a. Gjedda, Gullfisken, Nattergalen, Papegøyen, Ugla, Kråka, Reka, Veggelus-Holm, Spissmusa, Myggen, Kamelen, Grevlingen, Løva, Padda, Mikkel, Hotellrotta, Gråbein, Panteren og Purka.

Kriminell fortid

Blant litt tyngre kriminelle var det ikke god tone å omtale andres kriminalitet utad. Kanskje derfor er det relativt få oppnavn som relaterer seg til kriminalitet som forbryteren hadde utført. Men noen eksempler finnes, bl.a. disse: David Gauken, og kollegaen hans Sigvart Himebrinner, Edvin Knivstikker, Kafferøver’n, Hønsetjuven, Mestertyven og Skapsprenger’n.

Våpen

Våpenbruk gikk sjelden igjen i forbryteroppnavnene. Likevel finner vi eksemplene Revolver-Johan og Knivstikker-Dagny.

Bibelske navn

Litt overraskende har også bibelske navn gitt opphav til forbryteroppnavn. Her finner vi oppnavnet Døper’n. Med tanke på at denne forbryterens rette navn var Johannes Johannessen, kan oppnavnet lett forklares. Et annet eksempel er Jesus. Mindre fromme navn er Hans i helvete og Ole Satan. Videre har også den romerske guvernør Pontius Pilatus måttet finne seg i at hans navn er brukt som forbryteroppnavn, men da bare etternavnet Pilatus.

Nasjonalitet og etnisitet

I gamle dager hadde kriminelle miljøer bare et ytterst beskjedent preg av å være «flerkulturelle». Likevel, et og annet forbryteroppnavn kunne peke i denne retningen. I registret finner vi Sigøyner-Nutta, Splinte-Rasmus, Italiener’n, Tater-Mia, Aage Tater’n, Svenske-Oluf, Dansken og Neger’n.

Uforståelige oppnavn

Mange oppnavn var ganske uforståelige. Alle har nok sin forklaring, men den ligger i dag skjult i historiens mørke. Eller kanskje finnes det fortsatt eldre polititjenestemenn som nikker svakt gjenkjennende når de hører oppnavn som Fransk Kongo, Ikkadeien, Lisa i månen, Trikkeskiltet og Vinmonopolet?

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for jevnlige oppdateringer.

Emneord: 

Ledige stillinger:

Norges Bondelag
Søknadsfrist: 
17.01.2022
Bygg fellesutgifter, Nes kommune
Søknadsfrist: 
31.01.2022
Miljøenheten, Trondheim kommune
Søknadsfrist: 
03.02.2022