Ber kommisjon også om å granske drapsforsøk 

Politijuristene mener partnerdrapskommisjonen også bør granske forsøk på partnerdrap og drapsforsøk i andre nære relasjoner.

Marianne Børseth Steensby (Foto: Stortingets nett-tv)
I en høring i Justiskomiteen tirsdag foreslo leder av Politijuristene, Marianne Børseth Steensby at partnerdrapskommisjonen bør få et utvidet mandat til å også granske drapsforsøk i nære relasjoner. (Foto: Stortingets nett-tv.) 

Dette kom fram under Justiskomiteens høring av «Lov om Statens kommisjon for partnerdrap» på Stortinget tirsdag. Leder av påtalejuristenes fagforening Politijuristene, Marianne Børseth Steensby, fremsatte forslaget. 

- Politijuristene er av den oppfatning av at parnerdrapskommisjonens mandat bør utvides til å også omfatte forsøk på partnerdrap og drapsforsøk i andre nære relasjoner. Sakene er i utgangspunktet like alvorlige og ofte er det tilfeldigheter som gjør at fornærmede ikke dør, sa Børseth Steensby. 

Hvert fjerde drap begås av nære

- Partnerdrapskommisjonen ble nedsatt 6. september 2024 for å undersøke partnerdrapssaker og lære av feil og forbedre forebyggende arbeid.

Kommisjonen er permanent og skal gå igjennom hva som gikk og går galt i partnerdrapssakene. I svært mange partnerdrapssaker har offeret eller andre vært i kontakt med offentlige tjenester før drapet. Om lag hvert fjerde drap i Norge blitt begått enten av offerets ektefelle, samboer eller kjæreste. I syv av ti partnerdrap er det registrert voldshendelser før drapet.

Forslagene til den nye loven som nå er til behandling i Justiskomiteen, skal tilrettelegge for partnerskapskommisjonens organisering og oppgaver, som blant annet gir kommisjonen tilgang til taushetsbelagt informasjon. Justiskomiteen har frist til 18. februar med å gi sin innstilling. 

- Overlevende kan fortelle 

Politijuristene, som er organisert i Norges Juristforbund, roste regjeringen for opprettelsen av kommisjonen, men mener det kan være svært mye viktig informasjon å få for kommisjonen dersom den også undersøker drapsforsøk i nære relasjoner. 

- Forklaringene fra de overlevende vil her være spesielt viktig i forhold til å forstå hva som kan ha vært den utløsende faktoren for handlingen. Man vil også kunne få informasjon om hvorfor de ikke har oppsøkt hjelp eller eventuelt ikke fått den hjelpen de har bedt om. Ikke minst er det viktig å forstå hvordan de overlevende bør beskyttes i fremtiden. Det er jo nettopp dette partnerdrapskommisjonen bør gi eksempler på, sa Børseth Steensby til Justiskomiteen.

Hun la til at det kan være flere mulige måter å få informasjon på for kommisjonen.

- I tillegg bør politidistriktene ha anledning til å sende inn saker til kommisjonen som de opplever som aktuelle for læring, og som kan avdekke feil eller mangler i politiet og samarbeidende aktører. Sakene kan inneholde verdifull informasjon som man ellers kan gå glipp av, sa Børseth Steensby.

Politijuristenes forslag vekket interesse blant flere av komiteens medlemmer, som ba om utdypende informasjon, blant annet om hvor mange drapsforsøk som begås i nære relasjoner. Noe Politijuristene vil gi et skriftlig svar på til Justiskomiteen.