Juridiske julenøtter

Hvem, hva, hvor i jussens verden i 2023. Hvor mange klarer du?

OBS! Ikke scroll for fort - svarene finner du nemlig lenger ned.

1. Tre nye universiteter og høyskoler fikk grønt lys til å starte opp med master i rettsvitenskap og var i gang fra høsten 2023. Hvilke tre skoler er det snakk om?

2. Hvem vant rettssikkerhetsprisen i år og hvorfor?

3. Hva heter jusprofessoren som i mars fikk oppgaven med å lede utvalget som skal granske straffesaken mot Viggo Kristiansen i Baneheia-saken og foreta en gjennomgang av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker?

4. Tre ganger har Høyesterett slått fast at praksisen krenker EMK, men staten er fortsatt uenig. I november besluttet høyesterettsjustitiarius å sende spørsmålet til storkammer. Hva dreier saken seg om?

5. 11. oktober 2023 sperret aksjonister deler av Karl Johan og satte seg ned i vandrehallen på Stortinget i protest mot Støre-regjeringens manglende oppfølging av Høyesteretts dom i Fosen-saken. Hvor lenge var det da siden høyesterettsdommen falt?

6. Hvem tok i 2023 over som leder for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker etter Siv Hallgren?

7. I mars 2023 la regjeringen fram forslag om å endre offentlighetsloven ved å innføre et tillegg i lovens § 14, første legg for å gi adgang til å gjøre unntak fra innsyn i informasjon i offentlige journaler om organinterne dokumenter. Etter en høringsrunde bestemte regjeringen seg i september måned for hva den skulle gjøre. Gikk regjeringen videre med forslaget, ble det satt på vent, eller ble det trukket?  

8. Are Andersen Skjold-Frykholm var leder av Politijuristene, medlemsorganisasjonen for alle jurister ansatt i Politi- og lensmannsetaten, fra november 2018 til 5. mars i år. Det var noe historisk ved lederskiftet. Hvem ble da valgt til Politijuristenes leder? Curt A. Lier, Marianne Børseth Steensby eller Hans Sverre Sjøvold?

9. Den 1. januar 2023 trådte ny lov om erstatning fra staten til voldsutsatte (voldserstatningsloven) i kraft. Etter de nye reglene er det nye tidsfrister for å søke erstatning. Eksempelvis hvis straffesaken mot voldsutøver blir henlagt eller om domstolen har avvist å behandle krav om erstatning. Hvor lang tid har den voldsutsatte i et slikt tilfelle på seg til å fremme krav om voldserstatning? 

10. Karnov gjennomførte en bransjeundersøkelse hvor juristene blant annet svarer på spørsmål om jobbytte. Hvor mange jurister i Norge byttet, i følge undersøkelsen, jobb i 2023? Var det sju, tolv eller tjueto prosent?

11. Hvert år måler World Justice Project (WJP), som arbeider for å fremme rettsstaten rundt om i verden, en Rule of Law Index om hvordan mennesker over hele verden opplever rettssikkerheten i hjemlandet sitt. I 2023 deltok 142 land. Hvilken plassering fikk Norge?

12. I 2023 behandlet Høyesterett to saker i plenum - hvilke to saker var det?

13. Toril Marie Øie tiltrådte som høyesterettsjustitiarius i mars 2016, og var den første kvinnen i embetet. Men hvilken nummer i rekken av høyesterettsjustitiariuser er hun?

14. FNs undersøkelseskommisjon for Ukraina leverte i år sin rapport hvor de konkluderte med at det er begått omfattende krigsforbrytelser. Hvilken norsk tidligere høyesterettsdommer ledet kommisjonen?

15. Sarton-medaljen ved juridisk fakultet i Ghent-universitetet i Belgia gis til fremstående forskere for deres betydelige bidrag til vitenskapshistorie. I år gikk den til en norsk jusprofessor - hvem?

16. Jørn Øyehagen Sunde ga i november ut boka «Kongen, lova og landet» om en monark med en uvanlig sterk evne og vilje til å lage lover som hegnet om de svake. Lover som skulle gjelde i nærmere 400 år. Hvilken konge er det snakk om?

17. Hun ble i 2020 valgt til den første kvinnelige statsadvokaten i Fulton County i USA, og i 2023 tok hun ut tiltale mot Donald Trump. Hva heter hun?

18. I slutten av november ble NAV ilagt et gebyr på 20 millioner.  Fra hvem og hvorfor?

SVAR:

  1. BI, UiA, UiS
  2. Bjørn Olav Jahr, Mikkel Tronsrud og Halvard Sivertsen for sin frivillige innsats i Baneheia-saken
  3. Jon Petter Rui
  4. Rutinemessige nakenransakinger i norske fengsler
  5. To år – 11. oktober 2021
  6. Advokat Anne Kamilla Silseth
  7. Justisminister Emilie Enger Mehl kunngjorde at forslaget ble trukket. Forslaget hadde vekket store protester fra høringsinstansene og kritiske røster, deriblant Juristforbundet og forbundets president Sverre Bromander. De som protesterte hevdet forslaget kunne fremstå som et ønske fra forvaltningen om å holde mer av sine interne arbeidsprosesser hemmelig. 
  8. Marianne Børseth Steensby. Hun ble den første kvinnelige lederen av Politijuristene, hvor hun hadde vært nestleder siden 2018. 
  9. Den voldsutsatte har ett år på seg til å fremme erstatning. 
  10. Tjueto prosent av juristene byttet jobb. 
  11. Andreplass
  12. Svalbard-saken og ACER-saken
  13. Torill Marie Øie er den 20. justitiarius i Høyesteretts 200-årige virketid.
  14. Erik Møse
  15. Professor Jørn Øyrehagen Sunde fikk den for sitt bidrag til europeisk rettshistorie de siste to tiårene.
  16. Kong Magnus Lagabøter
  17. Fani Willis
  18. Gebyret ble ilagt NAV av Datatilsynet for brudd på personvernet. Under et tilsyn ble det avdekket lovbrudd i måten personopplysninger blir behandlet på i de interne datasystemene.