Trives med finansregulatorisk juss i studentjobben
Hva ville du valgt å jobbe med under jusstudiet – studentjobb hos advokatfirma – eller å kaste deg ut i en deltidsjobb preget av finansregulatorisk juss i det offentlige? Synne Kristine Backe (23) valgte det siste, og stortrives!
Backe studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Neste år er hun ferdig med masterstudiet, og tar steget ut i en yrkeskarriere som jurist. Med seg har hun da ikke bare fem år på studiebenken, hun har i tillegg med seg tre års jobberfaring i 20 prosent juriststilling hos Finanstilsynet.
– Dette er en erfaring jeg ikke ville vært foruten. Gjennom deltidsstillingen her under studietiden har jeg fått komplettert og utvidet utdanningen og læringsprosessen med å få praktisert juss på en måte som jeg aldri ville fått uten, sier en tydelig fornøyd 23-åring
Backe rakk å gå et halvt år på jusstudiet før koronavirusets spredning førte til nedstenging av store deler av samfunnet. Hun var halvveis inn i sitt andre studieår da hun bestemte seg for å søke studentjobb.
– Under det første halve året fikk jeg oppleve hvordan studiet fungerte uten covid. Deretter gikk jeg et halvår til under korona-restriksjoner. Jeg kom rett fra folkehøyskole og rett inn i en travel studiehverdag, så det første året gikk egentlig med til å undersøke hvor mye kapasitet jeg hadde i forhold til studier og eventuelt en jobb ved siden av, sier Backe til Juristen.
Vi besøker henne i Finanstilsynets lokaler, i samme bygg som Norges Bank, og også her med strenge sikkerhetsrutiner. Her sluses man inn gjennom sikkerhetssluser og grundig id-kontroll. Det var hit hun kom etter at hun på facebooksiden «Rettsvitenskap UiO» så at Finanstilsynet tilbød jobbengasjement til jusstudent.
– Da var jeg kommet litt inn i andre halvdelen av andreåret mitt, og hadde lyst på nye utfordringer. Jeg hadde registrert at det var stor interesse blant mine medstudenter for å ha juridisk relevant arbeid ved siden av jusstudiene, og ble selv nysgjerrig på å finne ut om det kunne være noe for meg, sier Backe som forteller at hun ikke helt visste hva hun var ute etter.
– Men det måtte være relevant i forhold til studiene, sier Backe som fulgte med på ulike jobbtilbud.
– Da kom annonsen fra Finanstilsynet opp, og etter å ha lest den syntes jeg arbeidsområdet hørtes kjempespennende ut, sier Backe.
Finansområdet
I annonsen fremkom et ønske om at søkere gjerne skulle ha interesse for juss innen finans eller finansregulatoriske områder.
– Jeg hadde ikke i veldig stor grad reflektert mye over min interesse for finansområdet, og hadde ikke vært mye innom dette så langt i studiet, men tenkte likevel at det virket veldig spennende, og valgte å søke. Jeg kom inn til et jobbintervju som ble holdt digitalt på grunn av covid, og fikk tilbud om jobben en uke senere, sier Backe, som deretter bokstavelig talt ble sluset inn i Finanstilsynets lokaler.
Hun, og en medstudent som fikk deltidsjobb samtidig, jobbet mye fra kontor i Finanstilsynet under pandemien.
– Vi fikk lov til å komme på kontoret. På grunn av den helt spesielle tiden møtte vi jo ikke kollegene våre fysisk før mange måneder senere. Det var en veldig snodig situasjon, men samtidig utrolig gøy å få være med på hvilke muligheter det bød på, gjennom samarbeid digitalt med de andre ansatte. Noe av det flotteste var likevel å oppleve at kollegaene kom tilbake, og å få lære å sette pris på hvor koselig det er med så mange hyggelige og dyktige ansatte på kontorene.
Backe forteller det ikke var hensynet til økonomi som gjorde at hun søkte jobb ved siden av studiene.
– Man brukte jo ikke veldig mye penger under pandemien, samtidig som jeg alltid har jobbet på somrene så jeg ville klart meg økonomisk uansett, så pengene var ikke den største grunnen i seg selv – det var mer å kunne få se jussen i praksis på en litt annen måte enn det man gjør på studiene. Og klart, i tillegg få betalt. Det var en vinn-vinn-situasjon, sier Backe.
Hun forteller at det hun tenkte var spennende da hun søkte på jobben, har vist seg å være mer og mer interessant og nyttig å jobbe med.
– Vi jobber med juridiske regelverk, som er bakgrunnen for alt det arbeidet vi gjør. Og i tillegg til det finansregulatoriske området og jobbingen med det, så jo Finanstilsynet et forvaltningsrettslig organ. Vi må derfor alltid ha forvaltningsretten i bakhodet når vi jobber her. Hvordan man oppfører seg og forholder seg i møte med mennesker, og i hvilken grad eller i hvilken utstrekning man skal svare på henvendelser. Vi får virkelig et bredt spekter av kunnskap om blant annet forvaltningsrett, og ikke minst EØS-rett, samtidig som det innen finansregulatoriske områder er veldig mye juridisk relevant, sier Backe som forteller at det blant jusstudenter er vanlig å jobbe ved siden av studiene.
– Blant mine nærmeste studievenner har alle en juridisk jobb. Det er veldig varierende hva de jobber med. Noen jobber i advokatfirmaer og andre jobber frivillig i Gatejuristen og JURK og Jussbuss blant annet.
Rekrutteringskanal
Backe mener Finanstilsynet er et godt eksempel på at det offentlige kan være tjent med å tilby deltidsjobber til jusstudenter i større grad enn i dag.
– Det er kjempebra at det i privat sektor, som blant advokatfirmaer, brukes mye tid og ressurser på å reklamere for å få inn jusstudenter i deltidsstillinger. Fordi det er veldig mye fin kompetanse å få der. Men det å få muligheten til å være med i offentlig sektor og få erfaring med hvordan det fungerer der har for meg utelukkende vært en positiv opplevelse. Jeg mener arbeidssteder som Finanstilsynet er en fin rekrutteringskanal for det offentlige, som kanskje er litt mer fraværende når det gjelder å tilby stilinger til jusstudenter, sammenlignet med den private sektoren.
Backe jobber en dag i uka, og ofte fredager.
– Ledelsen her er veldig fleksibel og forståelsesfull i forhold til studiene, og hva som kreves der, så å bytte dag, og tilpasse arbeidet til studiesituasjonen har heldigvis vært helt uproblematisk.
– Hva kan en typisk oppgave være for deg?
– Det kan være litt forskjellig, men flest saker er det kanskje knyttet til finansforetak, som bank og forsikringsselskap. De skal alltid ha et styre, og de som sitter i styrene skal være noe vi kaller for «egnet til å drive med bank- og finansvirksomhet». Det innebærer at de er forpliktet til å melde inn endring av roller og styremedlemmer. Daglig leder, styreleder, etterlevelsesansvarlig, og personer med mange funksjoner som skal være med på å drive finansforetakene. Vi foretar egnethetsvurderingene av disse og får inn relevant informasjon om vedkommende. Om det er tidligere straffede personer og om eventuell straff er relevant i vurderingen av deres kompetanse og habilitet, for eksempel.
– Vi får også inn saker som må vurderes opp mot regelverk både når det gjelder EØS-rettslige aspekter og etter finansforetaksloven, sier Backe. I tillegg til kommer det telefoner med om juridiske spørsmål i henhold til det finansregulatoriske regelverket.
– Dette er også noe vi svarer på, og gjennom jobben får jeg også mulighet til å hjelpe andre seksjoner og avdelinger dersom jeg har tid og mulighet, sier Backe som forteller at hun blant annet har fått lov til å være med på å utarbeide krisetiltaksplaner for konkurs i de største bankene i Norge.
– Til vanlig er det en annen seksjon som jobber med dette, men som studentansatt er jeg med på å avlaste dem med arbeid som det ikke nødvendigvis er så mye risiko å overlate til studenter. Jeg har også fått være med på et oppdrag delegert fra Finansdepartementet, sier Backe.
Medvirkning
Hun trekker frem faglig og sosial integrering, tillit og medvirkning som viktige faktorer hun har opplevd i studentjobben i Finanstilsynet.
– Tilsynet er underlagt Finansdepartementet. Som student, å gå gjennom slusene inn hit og snakke med tilsynsmyndigheter over hele verden, og å ha faglige diskusjoner med advokater om hvordan regelverket skal tolkes. Egentlig er jo det mer man kan be om som jusstudent – å få den tilliten. Det tror jeg andre jusstudenter også vil føle er ganske attraktivt, selv om alt man gjør selvfølgelig blir kvalitetssikret.
– For eksempel når jeg skal komme med en tolkning av et regelverk som Finanstilsynet som organ skal stå for. Da må man passe på å konsultere med andre på seksjonen og sørge for at sluttresultatet er representativt for Finanstilsynet. Faglighet og saklighet går foran alt, og kvalitetssikringen gjør jo at det ikke er jeg som har godkjent mitt eget arbeid. Men det er gøy å bli vist den tilliten det er at det er mitt navn som står på det endelige sluttresultatet, og da står du der solid og representerer Finanstilsynet, sier Backe som forteller at studentjobben i tilsynet er basert på halvårs-kontrakter eller hele årskontrakter.
– Når du får fornyet kontrakt skjer det på grunn av at du gjennom ditt arbeid har vist at du har opparbeidet deg tillit, sier jusstudenten som roser åpenheten blant de ansatte i tilsynet.
– Her står stort sett kontorene åpne, og terskelen for å gå inn til de mer erfarne og dyktige juristene er lav, sier Backe som forteller at hun som deltidsansatt jusstudent også får være med på møter.
Forbilder
– Selv om du kanskje ikke forstår alt, så setter vi, som jusstudenter, oss ned og får lov til å ha meninger og å uttrykke hva vi mener. Noe jeg kanskje ikke hadde turt tidligere, men med økt erfaring føler jeg meg mer komfortabel med det arbeidet jeg gjør. Jeg føler at jeg blir tatt seriøst når jeg kommer med mine tanker og meninger. Jeg opplever dette som en trygg og fin arbeidsplass med dyktige mennesker som for meg er noe jeg vil kalle for juridiske forbilder.
– Hvordan er din hverdag utenom jobb?
– Mandag til torsdag er det vanlig skolehverdag hvor jeg sitter på skolen. Jeg er praktisk basert hvor jeg legger opp hva jeg skal gjennom i løpet av dagen. Men legger også inn rom for at jeg ikke blir ferdig, og at jeg kan måtte flytte litt på ting. Det går mye i struktur og planlegging.
– Etter jobb fredag har jeg en holdning til å bruke helgene til å slappe av litt for å bli motivert til ny uke. Det kan være at jeg må hente inn litt skolearbeid, eller – hvis det har gått en forelesning som har blitt tatt opp – som jeg er nødt til å se. I helgen forbereder jeg meg litt til mandagens undervisning, og ønske å legge opp en skolehverdag som er mest mulig lik en arbeidshverdag da for å ha overskudd og motivasjon til å drive med det jeg gjør, og opplever at det går veldig fint, sier Backe som under hele studietiden har bodd i studentkollektiv.
– Det er veldig sosialt og hyggelig. Og for å ha en innholdsrik studenthverdag prøver jeg å holde meg opptatt med alt fra kulturelle sin til sport og idrett, og føler at det fungerer veldig greit.
Totalt 20 studenter på ulike fagområder i Finanstilsynet
Finanstilsynet er en statlig etat med i overkant av 300 ansatte, og de fleste er jurister, økonomer og IT-teknologer. – I tillegg har vi om lag 20 studenter som jobber hos oss på timesbasis, sier finanstilsynsdirektør Per Mathis Kongsrud til Juristen.
– Gjennom tilsyn med foretak og markeder skal Finanstilsynet bidra til finansiell stabilitet og velfungerende markeder. Vi skal også bidra til at brukerne av finansielle tjenester kan ha tillit til at avtaler og tjenester blir fulgt opp slik de skal, sier Kongsrud.
Finanstilsynsdirektøren forteller at studentene som jobber i Finanstilsynet studerer jus, økonomi eller IT.
– De blir involvert i mange ulike oppgaver, både faglige og administrativt. I alle våre studentstillinger er det en del enklere rutinearbeid, men studentene kan forvente at de også får prøve seg på mer utfordrende oppgaver. Jusstudenter hos oss får ofte enkle saksbehandlingsoppgaver, og mange får god innsikt i norsk og internasjonal rett på fagområdet de jobber innenfor, sier han
– Flere av studentstillingene innebærer utstrakt kontakt med eksterne, blant annet foretakene under tilsyn. De får delta i fagmøter og får gjennom det bedre innsikt i Finanstilsynets rolle og oppgaver og i finansmarkedet generelt. Studentene får god veiledning og oppfølging, og jobber sammen med mer erfarne kollegaer i de litt mer krevende sakene, sier Kongsrud.
Han forteller at studentene avlaster tilsynet med ulike arbeidsoppgaver, samtidig som de får mulighet til å bruke teoretisk kunnskap i praksis og skaffe seg relevant arbeidserfaring.
– De blir kjent med oss, vårt samfunnsoppdrag og oss som arbeidsgiver. Vi rekrutterer hvert år dyktige nyutdannede til stillinger hos oss, og studentene bidrar til at vi utvikler oss som en attraktiv arbeidsgiver for disse. Det er vår erfaring at studentene er initiativrike, engasjerte og lærevillige. De er også effektive og leverer høy kvalitet på oppgavene de utfører.
Han forteller at studentene bidrar til at tilsynet utvikler måter man jobber på, for eksempel ved å ta i bruk ny teknologi.
– De fleste studentene hos oss jobber 1-2 dager i uken, og kanskje noe mer i feriene. Arbeidet utføres på dagtid i normal kontortid, men Finanstilsynet legger til rette så det kan tilpasses undervisning og eksamensforberedelser. For de fleste studentene passer denne fleksible arbeidsformen godt ved siden av studiet. For Finanstilsynet er det viktig å ha studenter i arbeidsmiljøet, og vi tror og håper at studentene får verdifull erfaring for arbeidslivet som venter, sier Kongsrud.