– Kommer ikke utenom at karakterer er viktig, den som sier noe annet lyver

Men det er ikke avgjørende, mener Svein Holden. - De som kommer til intervju hos oss har karakterene, men vi ser også etter personene.

F.v. Monica Mæland, Ove André Vanebo, Uros Ulrik Jeremic, Cathrine Moksness og Svein Holden (Foto: CF Oslo)
F.v. Monica Mæland, Ove André Vanebo, Uros Ulrik Jeremic, Cathrine Moksness og Svein Holden (Foto: CF Oslo)

Studentforeningen Congregatio Forensis (CF) Oslo arrangerte i september en panelsamtale på Frokost­kjelleren ved UiO. Det var samlet jurister for en prat om karriere og karrierevalg, og hvordan de endte opp der de er i dag. Panelet var også innom temaer som karakterer og samfunnsansvar.

Panelet bestod av Svein Holden (advokat i Hjort og tidligere statsadvokat), Monica Mæland (advokat og tidligere justisminister, nå direktør i Bergen næringingsråd), Cathrine Moksness (leder av Rettssenteret) og Ove André Vanebo (advokat og tidligere politiker). Diskusjonen ble ledet av CFs tidligere daglige leder Uros Ulrik Jeremic. Panelsamtalen var en del av CF Oslos karrieredager – en rekke arrangementer som skal gi jusstudenter innsikt i forskjellige karrieremuligheter.

– Ved å arrangere karrieredagene er ønsket å tilby et innblikk i de ulike karrieremulighetene som venter etter endt studium. Karrieredagene arrangeres hver september, over to uker.

På disse to ukene blir ulike aktører i jussen presentert gjennom arrangementer og presentasjoner, forteller Jonas A. Harun, leder for CF Portal, foreningens gruppe for karriere og arbeidsliv.

Veien de valgte

Under panelsamtalen fortalte deltakerne litt om sin egen karriere og hvordan de valgte veien de har gått.

– Jeg er initiativtager og daglig leder i Rettssenteret, og har vært i rettshjelpsfeltet i snart 20 år. Tidligere som initiativtager og daglig leder av Gatejuristen og Barnas Jurist, jeg satt i Rettshjelpsutvalget og er nå med som norsk ekspert i et rettshjelpsprosjekt i Bulgaria i regi av Domstolsadministrasjonen. I hele mitt yrkesaktive liv har jeg jobbet for utsatte og sårbare gruppers rettssikkerhet. Jeg har også en passiv advokatbevilgning og har jobbet som fullmektig hos advokat Fridthjof Feydt.

– Karrierevalgene jeg har tatt har ikke nødvendigvis vært planmessige eller veloverveide, men jeg har ikke angret på at jeg valgte jusutdannelsen. Jeg tok vel den enkleste veien, og fulgte etter faren min ved valg av studie. Når det gjelder karriere, så er det mye som skjer tilfeldig, og veien har blitt til mens man går. Mitt råd er til studenter er å ta de mulighetene som byr seg.

Svein Holden jobbet først i polaravdelingen i Justisdepartementet og startet etter hvert i politiet i Oslo.

– Der fant jeg ut at det var veldig interessant å jobbe med strafferett.

Veien gikk videre til jobb som statsadvokat i åtte år – her ble han særlig kjent gjennom 22. juli-saken. I dag er han advokat.

– Jeg ble ikke headhuntet eller noe sånt til den jobben, men søkte som alle andre.

– Når man er nyutdannet vet man ikke så mye om de ulike karriereveiene egentlig. Veien blir til mens du går. Men jeg skjønte at strafferett passet meg.

Monica Mæland sier de fleste ikke vet så mye om arbeidslivet før man kommer i gang.

– I starten på studiet er man gjerne preget av det man ser i serier også videre. Jeg fikk gjennom engasjementet i politikk et stort nettverk og møtte mange. Etter hvert ble det jobb på advokatkontor.

Også Ove Vanebo sier det ikke er så lett å planlegge alt.

– Det er mye som er tilfeldig. Det er litt vanskelig å vite hvordan en jobb er i praksis før du kommer ut i arbeidslivet. Også jeg hadde det politiske engasjementet og fikk etter hvert jobb på advokatkontor. Jeg har vært innom mange felt. Akkurat nå er det personvern jeg jobber mye med. Mitt råd er å finne det som engasjerer deg.

Karakterer

Panelet ble spurt om karakterer er like viktig som det alltid har vært?

– Man kommer ikke utenom at det er viktig, den som sier noe annet lyver. Men det er ikke avgjørende. De som kommer til intervju hos oss har karakterene, men vi ser også etter personene. De som byr på seg selv, som er positive og utadvendte. Dessuten mener jeg at snillhet er en undervurdert egenskap i arbeidslivet, sier Svein Holden.

– Ja, karakterer må til for å komme på intervjuet. Deretter er det andre ting, sier Mæland

Vanebo mener det var enda mer fokus på karakterer tidligere.

– Det har blitt tydeligere at en god advokat også trenger andre egenskaper. Det er når folk er i en traineestilling, at vi ser hvordan personen er i praksis.

– Dere studenter har så mange muligheter. Dere er blant annet proffere på det digitale. Dere unge har utrolig mange styrker å spille på, sier Moksness.

Også hun er enig i at karakterer fortsatt kommer til å ha en stor betydning, men at det ikke nødvendigvis er karakterene alene som gjør en til en god jurist.

– Å være jurist innebærer at man er nødt til å være dynamisk fordi man i yrkeslivet kommer til å havne i forskjellige situasjoner.  Jeg tenker at det er særdeles viktig å være sosial og engasjert. At man viser at man er i stand til å samhandle. Mye av det man gjør etter studiet vil være noe man kanskje ikke har forsøkt seg på tidligere, og der tenker jeg at man bør i så stor grad som mulig oppsøke den kunnskapen man kanskje ikke får på fakultetet. Hvordan fungerer man på et kontor? Hvordan håndterer man klienter?

Engasjement

– Er det positivt for arbeidsgiver om en student har vist engasjement utover studiet?

– Ja, det viser en person med et helt liv. Engasjement i studietiden gir deg enormt mye. Selv var jeg engasjert i studentpolitikk, sier Mæland.

– Et slikt engasjement lærer deg å lede møter, å organisere ting også videre. Vi ser også at næringslivet ofte mangler kunnskap om politiske prosesser, sier Vanebo.

Svein Holden minner samtidig om at man ikke behøver å ha en mengde verv og være med på alt.

– Det er ikke et kretsmesterskap i å ha mest mulig verv. Det går også fint an å ikke engasjere seg på den måten.

Moksness ber studentene ha et reflektert forhold til hva man gjør og hva som motiverer.

– Det er fint å vise at man behersker å gjøre noe annet ved siden av studiene. All slags erfaring kan være en fordel å ha med seg videre. Det kan være så mye og mangt, politikk, foreningsarbeid, rettshjelp og idrett. Du er fint å vise at man er en aktiv deltaker i samfunnet og at man bryr seg om det skjer rundt deg.

– Er det viktig å vise et samfunnsansvar som jurist? Har dere kjent på det?

– Gjennom arbeidet som strafferettsadvokat føler man hele tiden på at hvordan en stat gjennomfører en straffesak er et mål på rettsstaten. Det var også veldig tydelig under 22. juli-saken. Da kjente vi som var inne i saken tungt på det ansvaret, forteller Holden

– Alle mennesker har et samfunnsansvar – og jurister et ekstra. Selv kjente jeg veldig på det under koronahåndteringen og lovgivningen i den forbindelse. Vi fikk mange viktige debatter om rettsstaten, sier Mæland.

Vanebo svarer et klart ja på spørsmålet.

– Jobber man mye med forretningsjuss kan man bli litt fartsblind. Pro bono samarbeid er viktig, nyttig og en berikelse. Man bør også ta på seg oppdrag for «den andre siden» noen ganger.

Moksness er opptatt av at man skal fremme rett og hindre urett.

– Gjennom arbeidet i Retts­senteret arbeider jeg for rettssikkerhet for barn og unge og jeg ser hva jussen og jurister kan bidra med. Jeg er opptatt av innovative løsninger på sosiale problemer i samfunnet. Min erfaring er at ved å se med et nytt blikk på hvordan vi organiserer oss, og ved å bruke ressurser i samfunnet som eller ville ligget ubenyttet, kan vi skape veldig gode resultater.

Mangfold

– Er yrkeslivet for jurister mangfoldig og inkluderende? Har dere noen tanker om betydningen av mangfold og inkludering når det kommer til ­jussen?

– Den bølgen har ikke helt truffet advokatbransjen ennå, selv om det er på agendaen i alle firmaer. Det brukes til og med rådgivere på det. Alle forstår at dette er noe man må ta tak i dersom man skal henge med, sier Svein Holden.

Mæland mener det tar for lang tid.

– Advokatbransjen henger ikke bare litt etter, men langt etter. Bransjen består stort sett av etnisk norske menn. Bransjen går glipp av så mange når man ikke tenker på mangfold. Dette gjelder også i finansbransjen. Jeg synes dette går for tregt.

– Det er viktig å knekke den koden. Men det handler også om hva mangfold er? Hvis vi skal få flere ulike perspektiver må vi ha folk med ulik bakgrunn, sier Vanebo.

Moksness mener jussmiljøet må speile samfunnet.

– For oss har det vært viktig for å nå ut og vi har en gruppe frivillige som mestrer til sammen 20 språk. Det handler om nærhet til de vi skal nå. Dessuten er lokale helter viktig. Jeg heier på mangfold.

– Er det viktig å tenke på å bygge nettverk? Har dere erfart at det har vært positivt å bygge seg opp ett nettverk gjennom karrieren?

– Jeg er fascinert av de som jobber med sånt veldig bevisst. Jeg ser det som en del av livet – man møter mange mennesker på sin vei, sier Mæland.

– Det er i alle fall ikke størrelsen på et nettverk som teller. Man kan ikke ha et nettverk bare for nettverkets skyld. Man må ikke glemme at man må tilføre noe til det. Det hjelper ikke å bare ha en masse kontakter, sier Vanebo.

Svein Holden har også et jordnært forhold til begrepet nettverksbygging.

– Når det handler om nettverk i en profesjonell sammenheng er det bra med faglig dyktige og hyggelige folk. Det er dem jeg for eksempel vil henvise klienter til. Jeg har ikke så mye fokus på linkedin eller noen du sa hei til på fest.

Moksness er ikke så glad i begrepet nettverksbygging, men mener «det er bra å ha evnen til å komme i kontakt med folk og å kunne forvalte vennskap».

– Frivillig sektor kan utvikle deg voldsomt. Vi opplever at arbeidsgivere tar kontakt med oss for å komme i kontakt med profiler. Jeg vil oppfordre dere til å se på flere arenaer, sier hun til studentene.

På spørsmål om karriereråd, var rådet fra panelet rett og slett å finne noe som interesser en.

– Også vil jeg oppfordre dere til å bli for eksempel fullmektig, og komme dere ut i det virkelige livet, sier Mæland.

Vise bredt spekter

Panelsamtalen var er en del av CF Oslos karrieredager og Jonas A. Harun er leder for CF Portal – en av CF Oslos 16 undergrupper.

– Vår oppgave er å knytte studentene opp mot de forskjellige juridiske aktørene og på denne måten vise det brede spekteret av karrieremuligheter en mastergrad i rettsvitenskap åpner for.

– I tillegg til presentasjonene består karrieredagene av to messedager hvor man blir enda bedre kjent med aktører fra arbeidslivet. Under messedagene står noen håndplukkede aktører på stand på Frokost­kjelleren, og alle som vil kan komme innom for en prat, forteller Harun.