Sommerpraten - Fornøyd med at forbrukervernet ved advokattjenester synes å bli mer fremtredende

Tonje Hovde Skjelbostad er advokat og konsernsjef i Alt Legalt. 

Tonje Skjelbostad. Foto: Privat
Tonje Skjelbostad. Foto: Privat

Hva er du mest fornøyd med å ha fått til på jobb når du går ut i ferie?

- Jeg skal jobbe noen uker til, og håper å få i land noen avtaler og oppgjør på vegne av klienter innen den tid.

- Og så har vi har gjennomført medarbeidersamtaler med alle ansatte, og har fått tilnærmet full score fra samtlige på svært god trivsel, godt arbeidsmiljø og gode relasjoner mellom kollegaer. Det er ingen selvfølge, så det synes jeg er veldig hyggelig og ikke minst viktig. Det skal også være trivelig å være på jobb.

- Og så er jeg fornøyd med at forbrukervernet ved advokattjenester synes å bli mer fremtredende. Blant annet merket jeg meg en kommentar i Advokatbladet etter tingrettens dom i Danielsen-saken at Regjeringsadvokaten uttalte at «jeg håper dommen kan få i gang en diskusjon om forbrukervernet for advokattjenester, som fremstår for svakt med dagens regelverk». Den diskusjonen vil jeg gjerne bidra i. Selv om jeg ikke umiddelbart er enig i at forbrukervernlovgivningen er for svakt, men jeg mener bevisstheten rundt hvilket forbrukervern som finnes og hvilket ansvar advokatene har, med fordel kan bli bedre. Det er mye godt forbrukervern som kommer fra EU. Blant annet trådte angrettloven i kraft i 2014, mens det først nå har blitt oppmerksomhet rundt at det også er angrerett på advokattjenester til forbrukere når disse er inngått ved «fjernsalg»: Forbrukeres angrerett – og hvordan du bør forholde deg | Advokatforeningen

- Og uten at jeg har noe som helst med det å gjøre, så er jeg også glad for å se at det ser ut til å skje positiv utvikling med tanke på tilgang til advokatbistand til «vanlige folk», med Prop’en om endringer i rettshjelpsloven. Hvor jeg mener det er fornuftig å knytte inntektsgrensen til G og at denne økes. I tillegg til en liten ekstraordinær justering av salærsatsen fra 1. juli (selv om det blir spennende å se hvilken effekt salærrådets anbefalinger vil ha fremover.) Vi har mange advokater hos oss som jobber mye med saker knyttet til disse satsene – og den jobben er ikke mindre viktig enn den jobben hvor man kan kreve «ordinær sats», slik at skikkelig kompensasjon her er jeg veldig opptatt av.

Hva gleder du deg til å ta fatt på til høsten?

- Det meste. Men vi tar i mot flere nye advokater til høsten, og det er alltid veldig moro å få nye kollegaer! Og så gleder jeg meg alltid til å se igjen gamle kollegaer etter sommeren, og i år blir intet unntak.

- Ellers så gleder jeg meg til flere kurs i antihvitvasking som jeg skal delta på, og løpende arbeid med interne rutiner på dette.

- Og så starter jeg «rett på» etter ferien med opptreden som debattleder på Arendalsuka på en debatt arrangert av Huseierne, NBBL og Norges eiendomsmeglerforbund. Det er alltid gøy å bidra på det som er mer «rettspolitisk» og i dette tilfellet boligpolitisk.

Det snakkes mye om svak kronekurs – blir det utlandet eller norgesferie?

- Det blir norgesferie, men det var planlagt uavhengig av kronekursen. Vi skal blant annet feire gullbryllup for generasjonen over, rydde ut av mitt barndomshjem som skal selges, og så på hytta på Bøstølen i Romsdalen. Utvilsomt verdens vakreste sted. Og fun-fact; der ble deler av Mission impossible-filmen som har premiere nå i juli spilt inn. 

Hvilken bok pakker du i feriekofferten?

- Jeg har følgende liste: «11%» av Maren Uthaug, «W.E.B Du Bois kjærlighetssanger» og «Norsk Kvinnehistorie» av Hege Duckert. Om det er for ambisiøst - og det er godt mulig - så blir det sikkert noe krim i stedet.

Hvilken låt gir deg den beste sommerfølelsen?

- Det skal man sikkert ikke si, men jeg får sommerfølelse av «Idyll» jeg altså… Tar meg tilbake til ungdommen med grilling på stranda, lange lyse netter og «evig skolefri» (og alltid fint vær?!)

- Og litt mer dagsaktuelt må det bli Highasakite. Hadde en helt magisk konsertopplevelse med dem på Blå for mange somre siden, det sitter i.