– Betydelig kutt i domstolenes budsjett og et tilbakeskritt for uavhengighet 

Direktør Sven Marius Urke i Domstoladministrasjonen har anmodet om et ekstraordinært styremøte for å diskutere situasjonen.

Sven Marius Urke, direktør i Domstoladministrasjonen (Foto: DA) 

DA har beregnet budsjettreduksjonen for 2023 til rundt 100 millioner kroner. Reduksjonen består delvis av direkte kutt og delvis av manglende kompensasjon for forventede kostandesøkninger knyttet til husleie og energi. 

Når det gjelder domstolenes uavhengighet, mener DA at den svekkes fordi «regjeringen styrker sin mulighet til å detaljstyre de økonomiske prioriteringene i domstolene fremover». 

– Dette er den mest krevende økonomiske situasjonen den tredje statsmakt har stått overfor i vår tid og jeg har anmodet om et ekstraordinært styremøte den 12 oktober for å diskutere situasjonen, sier direktør Sven Marius Urke. 

DA mener at domstolenes grunnfinansiering allerede er for lav til at domstolene kan driftes på en forsvarlig måte med hensyn til utstyr i rettssalene og standarden på en rekke rettslokaler i hele landet. 

– I og med at det er bestemt at alle rettssteder skal bestå, forventer domstolene at regjeringen og Stortinget også er villig til å finansiere den vedtatte strukturen. Dette krever en gradvis økning av domstolenes grunnfinansiering slik at vi kan gjennomføre den vedtatte investeringsplanen for domstollokaler og tilpasse våre rettsaler til den digitale virkeligheten, sier Urke. 

– Svekker budsjettautonomi

Urke mener det også er urovekkende at regjeringen «svekker Domstoladministrasjonens budsjettautonomi». 

I dag er alle domstolene og DA på samme budsjettkapittel, men regjeringen vil opprette et eget budsjett for deler av Domstoladministrasjonens virksomhet. DA mener det betyr at handlefriheten reduseres.

– Dette er et stort skritt i feil retning og lover ikke godt med hensyn til denne regjeringen sin vilje og evne til å gjennomføre anbefalingene i Domstolkommisjonens rapport nr. II om en styrking av domstolenes uavhengighet, sier Urke.