Menneskerettighetspris til Barnas Jurist

Jusstudentenes Menneskerettighetspris for 2017 ble i mars tildelt Barnas Jurist.

– Vi er veldig glade for å motta denne anerkjennelsen til Barnas Jurist. Gratis rettshjelp til barn og unge er nybrottsarbeid i Norge og vi er veldig stolte av å kunne tilby juridiske tjenester av god kvalitet til noen av samfunnets mest sårbare. Det er Gatejuristens frivillighetsmodell og de systemene vi har for å tilrettelegge for og kvalitetssikre frivillig arbeid som har brakt oss dit vi er i dag. Våre dyktige frivillige jusstudenter, jurister og advokater er grunnen til at vi lykkes, sa Tamar Thorud, prosjektleder for Barnas Jurist, ved tildelingen av prisen under Menneskerettighetsuka.

Barnas Jurist får prisen for sitt arbeid med å fremme jusstudenters engasjement for barn og unges menneskerettigheter og ble delt ut på Frokostkjelleren ved Universitetet i Oslo, i regi av Amnesty Jus Oslo og JSU.

«I kraft av å være et rettshjelpsprosjekt der frivillige jusstudenter, advokater og jurister tilbyr gratis rettshjelp til barn og unge, mener juryen at vinneren gjør en fremragende innsats for å sikre barn og unges grunnleggende rettigheter. Med sitt arbeid bidrar vinneren til å styrke barn og unges rettslige stilling i samfunnet», skriver juryen.

Siden prosjektets etablering i juni 2016 har barn og unge fått gratis rettshjelp i 120 enkeltsaker. Barnas Jurist er et prosjekt sprunget ut av Gatejuristen i Oslo.

– I Gatejuristen er vi veldig stolte av Barnas Jurist og de flotte resultatene prosjektet kan vise til. Teamet i Barnas Jurist har levert over all forventning, sier Gatejuristens leder, Cathrine Moksness.

Tamar Thorud trekker fram de frivillige i Barnas Jurist.

– Dette er en stor honnør til dem og en viktig anerkjennelse av det gode arbeidet de gjør for barn og unges rettigheter, sier han.

Praktisk erfaring

Blant de frivillige tilstede ved prisutdelingen var jusstudentene Carsten Smith Elgesem og Fride Wirak

– I Barnas Jurist setter vi teorien fra studiet ut i livet og får praktisk erfaring og verdifulle faglige nettverk. Samtidig er det motiverende å se at vårt arbeid utgjøren viktig forskjell i unge menneskers liv, sa Elgesem.

– Det er stor forskjell på å ha rett og å få rett. I Barnas Jurist sørger vi for at barn og unge faktisk får sine grunnleggende rettigheter oppfylt. Det er vi stolte av og Jusstudentens Menneskerettighetspris er med på å synliggjøre at det er mulig å gjøre en forskjell, sa Wirak.

«Rettshjelpstilbud der barn og unge kan få juridisk bistand på alle rettsområder er i dag underrepresentert. Juryen mener derfor at prisvinneren utgjør et viktig og nødvendig tilskudd til de allerede eksisterende instanser som ivaretar barn og unges rettigheter, skriver juryen, som har bestått av Linnea Røsjø Johanssen (leder av Amnesty Jus Oslo), John Peder Egenæs (generalsekretæri Amnesty International Norge), Inga Bostad (direktør ved Norsk Senter for Menneskerettigheter), Kari Werenskjold (Juridisk Studentutvalg), Astrid Fauskanger Mæhle (leder for Menneskerettighetsuka) og Maryam Khan (Jusstudentenes menneskerettighetspris)

Stor bredde

Da Juristkontakt intervjuet Tamar Thorud om Barnas Jurist i fjor, fortalte han at rettshjelpsprosjektet har saker av stor bredde.

– Det har vært saker som gjelder barn i fosterhjem og som dreier seg om medbestemmelse og konflikter med fosterforeldre. Her gjelder det å ikke eskalere konflikten. Det har også vært saker på utlendingsfeltet som handler om familiegjenforening, sa han.

Han fortalte også om en sak der en ung gutt, som hadde falt utenfor i samfunnet, endelig fikk seg jobb som sjåfør. Men på grunn av en tidligere dom hadde politiet innsigelser mot at han skulle få ha sertifikat.

– Vi jobbet med saken og det endte med at politiet trakk innsigelsen. Vi hadde også en sak som handlet om kjønnsidentitet hos en gutt med minoritetsbakgrunn. Han trengte hjelp og rådgivning, men foreldrene nektet ham det. Der gikk vi inn i en dialog, det er igjen viktig med lavest mulig konfliktnivå, og resultatet ble at gutten selv fikk bestemme å ta imot hjelp. Det at vi arbeider med å holde lavt konfliktnivå er veldig viktig i saker med barn og unge.

– Saker kommer til oss fordi vi er ute i miljøene. Det er aksjonsprosjekter der vi kartlegger rettshjelpsbehov og driver nybrottsarbeid, sa Thorud.