Høyesterett kan trekke grensen for vedtak om avliving av hund

Før sommeren skal landets øverste domstolta avgjørelser som rent konkret vil bety liv eller død for to hunder.Gir Høyesterett medhold i at politiets vedtak om avliving var riktige,må hundene Bob og Rambo bøte med livet. Men domstolens avgjørelservil trolig kunne få konse-kvenser langt ut over disse enkeltsakene.

I dagene 22–24. mai skal de to hundesakenebehandles fortløpende i et rettsdrama som kan bli bestemmende forhvor høyt terskelen skal ligge før politiet kan vedta avliving.Advokat Arne Johan Dahl fra regjeringsadvokaten prosederer sakenepå vegne av staten, og argumenterer for gyldigheten av avlivningsvedtakene.

Først i fokus, den 22. mai, er hundenRambo. Til å prosedere sin sak i Høyesterett har Rambo og hans kvinneligeeier, advokat Knut Jullustrøm fra advokathuset Helgeland. Eier harbrukt mange hundre tusen kroner for å redde den fem år gamle hunden,som er en blanding av rottweiler og boxer, og har opplevd stor støttefra engasjerte mennesker over hele landet.

–Vi mener at listen for avlivning er satt altfor lavt i denne saken,sier advokat Stephen Knudtzon.

Det var i romjulen i 2015 hundeeierenog hennes sønn var ute med Rambo da de møtte på en mann på fortauet.Det oppsto da en situasjon der Rambo nappet til armen til mannen.Hundeieren mener dette skjedde fordi Rambo ble skremt, mens mannenselv har forklart TV 2 at hunden gikk til angrep. Mannen anmeldtehundeeieren og krevde hunden avlivet. Hundeeieren fikk hunden testetav fagfolk, som mente hunden ikke var farlig og ikke burde avlives.Hun vant fram i Alstahaug tingrett, men lagmannsretten ga politietmedhold i vedtak om avliving.

Værti kennel

Rambo ble hentet av politiet og fratattfamilien ti måneder etter hendelsen. Hunden har bodd på kennel itiden etter.

Hundeierens advokat, Knut Jullumstrø,mener han har en reell sjanse i høyesterett.

– Så lenge saken er henvist til Høyesteretthar vi en sjanse. Jeg kommer til å prosedere på det samme som jeghar gjort hittil i saken fordi det er det jeg mener er rett, sierJullumstrø til TV2.

Jullumstrø sier saken vil handle omhvor lista ligger for å få en hund avlivet. Det er ventet at utfalletav saken vil ha stor betydning i liknende saker senere.

Dyrevernsorganisasjonen Noah mener hundelovenmå endres og mer kunnskap om hund må på plass etter stadig flereanmeldelser mot hunder. Leder i foreningen Siri Martinsen menerdet er for lett å avlive hunder i dag. Noah mener dagens hundelovtar utgangspunkt i at hunden er en ulempe, mens den heller bør tautgangspunkt i kunnskap om hundeatferd.

– Man ser at atferdstester som blirgjort på en del hunder ikke fører frem i rettssystemet, man leggerikke vekt på en faglig vurdering, man legger bare en slags generellsynsing om hunder av en viss størrelse, eller hunder av en vissrase til grunn, sier Martinsen til NRK.

– Vi ser at det går igjen en del fordommerom rase og størrelse. At man stempler hunder av en viss størrelsepå en måte som om de er et samfunnsproblem, mens faglige uttalelserog konkrete vurderinger av hunden kan tilsi det motsatte.

Noah mener at det skal for lite tilfor å kreve å få en hund avlivet og at praksisen varierer sterkti hvordan anmeldte saker håndteres.

I følge NRK.no anmelder stadig flereangrep fra hund.

HundenBob

Den andre saken gjelder hunden Bob,som er halvparten boxer og halvparten en blanding av schæfer ogrottweiler. Avlivningsvedtaket mot Bob kommer for retten den 23.mai. Bob og hundens eier har advokat Andreas Meidell fra advokatfirmaetThommessen i Oslo til å prosedere sin sak. I tillegg har Bob herdyrevernorganisasjonen Noah som partshjelper og representert vedadvokat Stephen Knudtzon, også han fra advokatfirmaet Thommessen.

Til Juristkontakt sier Knudtzon at bakgrunnenfor Noahs engasjement er at dyrevernorganisasjonen mener det skalfor lite til i dag for å kunne kreve en hund avlivet.

– Vi mener at listen for avlivning ersatt altfor lavt i denne saken. Hvorfor vi mener dette vil jeg fortelleom i prosedyren i Høyesterett, sier Knudtzon som forklarer sakensramme slik.

– Teknisk dreier saken seg om gyldighetenav et forvaltningsvedtak, hvor retten kan prøve alle sider ved vedtaket.Det betyr at utfallet enten blir at vedtaket er gyldig, og da blirhunden avlivet, eller at vedtaket er ugyldig og da kan politieti prinsippet fattes et nytt vedtak, men dette gjøres svært sjeldent,så i praksis innebærer det siste utfallet at hunden får leve videre,sier han.

Ifølge avlivingsvedtaket og lagmannsretten,oppførte hunden Bob seg truende mot flere forbipasserende på Grønlandi Oslo, der han sto fastbundet. En jente ble påført blåmerker ogriftskader, og en mann fikk bitemerker i buksa, ifølge Borgartinglagmannsrett.

Også Bob har gjennomgått tester hvorfagfolk har konkludert med at han ikke er aggressiv og farlig. Dettehar imidlertid ikke blitt lagt vekt på i retten.

– Bobs sak har en viktig prinsipiellside, og det er derfor Noah har gått inn som partshjelper i dennesaken. Nå er vi mange som håper på et positivt utfall for Bob, ogdermed for alle hunders rettssikkerhet sier leder Siri Martinsentil NTB.