Politiskuddene i Kristiansand Etterlatte krever ny vurdering
Deres ektefelle og far ble skutt og drept av politiet i Kristiansand for halvannet år siden. Familien mener politiet kunne unngått å drepe ham, men er avhengig av økonomisk støtte fra en stadig mer utarmet rettshjelpsordning for å få sitt syn fremmet. Advokat Frode Sulland vil på vegne av en mor og fire barn klage saken inn for Sivilombudsmannen.
– Vi mener denne politivoldsaken er så alvorlig at den må vurderes av en uavhengig instans. Min vurderinger at både hendelsesforløpet og den jussen som er anvendt, bør vurderes av Sivilombudsmannen, etter at Spesialenheten og Riksadvokaten som en intern klageinstans, henla den som intet straffbart forhold anses bevist, sier advokat Sulland, som har bred erfaring fra tidligere politisaker, blant annet som bistandsadvokat i Obiora-saken.
Sulland er også oppnevnt som bistandsadvokatetter politiskuddene i Kristiansand.
– Avgjørelsene fra Spesialenheten og Riksadvokaten etterlater et inntrykk av at det skal være lettere for politiet å bli frifunnet på grunn av nødverge enn for vanligefolk, mens det burde være omvendt siden politiet skal være trenet i å takle dramatiske situasjoner, sier han.
Det var en biljakt i Kristiansand i2016 som endte med at en 35 år gammel, bevæpnet mann som hadde løsnetskudd mot en politipatrulje, selv ble skutt av politiet. Han dødekort tid senere av skuddskadene. Tilbake sitter hans enke og deresfire barn. Med sorgen og med spørsmålene. Og med en sterk kritikkav myndighetene. Juristkontakt har besøkt familien, som ikke baremistet sin kjære far og ektemann, men også familiens hovedforsørger,og som – midt i det menneskelige tapet – sliter økonomisk for å beholdehus og hjem.
Ubesvarte spørsmål
Hun er 19 år. På armen står tatovert: Pappa. Under står datoen 27 – 11 – 16. Dagen da hennes far ble skuttog drept av politiet i Kristiansand. Både Spesialenheten og Riksadvokatenhar fastslått at politiet handlet i lovlig nødverge og avsluttetgranskningen. For myndighetene er det en henlagt og «glemt» sak,men for de pårørende er tapet livslangt og de ubesvarte spørsmålenemange.
– Jeg skulle gjerne møtt de polititjenestemennenesom skjøt og drepte pappa. Politiet har aldri kommet hjem til ossfor å snakke med oss om det som har skjedd, sier datteren.
– Vi opplevde å bli overlatt til ossselv etter at vår kjære pappa og ektefelle ble skutt. Det har ikkevært noen omsorg fra det offentlige eller noe apparat som har gittnoe reelt tilbud for å hjelpe oss å takle livet etter tragedien,sier datteren og mannens enke (41).
Det er natt til søndag 27. november2016. En bil kjører fra Vennesla mot Kristiansand. I bilen sitteren 35 år gammel firebarnsfar. Han er beruset og har sin hagle isetet ved siden av seg. Få timer senere våkner det norske samfunnetopp til nyhetene om at en mann har løsnet skudd mot politiet ogat mannen er skutt og drept av politiet.
Mannen som omtales på nyhetene er fartil den da 17 år gamle jenta og ektefellen til hennes mor.
Juristen møter de to i deres hjem i Vennesla utenfor Kristiansand. De var her den skjebnesvangre natten.Ekteparet hadde besøk av venner og hygget seg. Sent på kvelden reistegjestene. Rett før ekteparet skulle legge seg, oppsto en uenighetmellom de to som 41-åringen beskriver som bagatellmessig.
– Etter hvert gikk mannen min ut i bilenog satte seg der, sier enken og forteller at hun tenkte at han villekjøre seg en tur for å tenke seg om, og så komme tilbake igjen.Det hun ikke visste var at han hadde tatt med seg hagla som hanhadde for å jakte fugl og småvilt.
– Hadde jeg sett at han tok med segvåpen så ville jeg ha stanset ham, sier hun.
Hun forteller at fordi hun trodde hanbare ville kjøre seg en liten tur på de øde veiene i nærheten avderes hjem for så å returnere, la hun seg til å sove, intetanendeom at mannen fortsatte med kurs mot Kristiansand.
Av hensyn til de minste barna ønskerhun ikke å stå fram med navn, og heller ikke at navnet på hennesavdøde ektefelle skal brukes.
–Ikke seg selv
Enken beskriver sin mann som hardtarbeidendeog glad i barna, som foruten 19-åringen, består av to tvillingerpå 11 år og yngste datteren som nå er tre år gammel.
– Jeg forsvarer overhodet ikke hanshandlinger, men samtidig vet jeg at han ikke var seg selv den natten.Ingen av oss kjenner den personen som gjorde dette, sier enken somforteller at ett av spørsmålene som kverner rundt i hodet er hvorformannen gjorde som han gjorde.
Enken beskriver en familiefar som haddejobbet svært lange arbeidsdager i en lang periode. Både enken ogdatteren sitter igjen med flere ubesvarte spørsmål. De ønsker åvite mer om hva som skjedde den kvelden.
Det var politiet som brakte nyhetenom at mannen var skutt
– Vi lå og sov. Politiet hadde tattseg inn gjennom verandadøra. Jeg våknet av at politifolk sto oglyste med lommelykt utenfor min soveromsdør. De sa det hadde værten skyteepisode mellom pappa og politiet og at han var på sykehuset,sier datteren som bare var 17 år den gang.
Snart ble det klart at 35-åringen ikkehadde overlevd. Enken savner svar på hvorfor politiet skjøt de dødeligeskuddene.
– Jeg kan fortsatt ikke forstå at detmåtte være nødvendig for politiet å drepe ham. De kunne skutt hami bena, uskadeliggjort ham uten å drepe ham, så vi kunne fått hamhjem igjen i live en dag.
Hun tror at han må ha vært i psykiskubalanse denne natten.
– Politiet burde vel være såpass godttrent at de, som profesjonelle mennesker, skulle kunne klare å håndterepersoner i mental ubalanse uten å måtte ta liv, sier firebarnsmoren.
Hun reagerer sterkt på det familienopplevde som manglende informasjon fra politiet etter at tragedienvar et faktum.
– Vi måtte finne ut alt gjennom mediade første ukene. Vi ble aldri informert om nye opplysninger.
Under Spesialenhetens etterforskningav saken kom det frem at polititjenestemennene som skjøt, i tilleggtil frykt for egne liv, også fryktet at 35-åringen skulle klareå kjøre fra stedet og at andre da ville kunne bli utsatt for risiko.
– De kunne ha hindret bilen i å forlatestedet ved å skyte istykker dekkene, sier hun.
Enken sto med ett alene som forsørger.Hun har kjempet hardt for å kunne klare å ha nok økonomi til å beholdehus og hjem i den vanskelige tiden. Å bære en økonomisk belastningved å klage saken inn for Sivilombudsmannen eller å selv betalefor et eventuelt sivilt søksmål, er utenfor rekkevidde fortellerhun.
Skyting
Firebarnsfaren skjøt mot politiet ogkjørte videre. Han stanset til slutt bilen i nærheten av en bensinstasjon.Politipatruljen som tidligere var beskutt av ham kom dit og oppfattetsituasjonen som så truende at de to polititjenestemennene begynteå skyte. 35-åringen løsnet aldri skudd mot politipatruljen på dettestedet. Obduksjon viste at han ble truffet i høyre side av ryggen.
Enken mener det er for enkelt av myndigheteneå godkjenne politiets bruk av våpen mot ektemannen.
– Jeg lurer på om det kan være greitat politiet skyter en mann i ryggen, og at de kan opptre slik somer kommet fram i ettertid. Å skyte 17 skudd i det som virker å værefull panikk, uten å ha oversikt, og uten å gi ham en mulighet tilå overgi seg, sier hun.
Enken forteller om en vanskelig tid.Hun har følt på et enormt ansvar, ikke minst for å ivareta sinebarn.
– Vi snakker om en situasjon som eret stort traume for barna. Det har vært veldig tøft, og jeg følerat jeg ikke har fått mulighet til å sørge. Det har vært viktigereog mer nødvendig å forsøke å forsikre meg om at barna kommer minstmulig skadet ut av dette. Det er først nå jeg føler at jeg kan begynneå bearbeide sorgen etter min kjære, snille mann som jeg var så gladi. Han var barnas beste venn, omsorgsfull, pliktoppfyllende, kjærlig,positiv og hjelpsom, sier hun.
–Siste utvei
Juristkontakt har oversendt kritikkenfra familien til Agder politidistrikt, og visepolitimester ArneSundvoll, gir følgende kommentar:
Vi har stor forståelse for den vanskeligesituasjonen familien er satt i etter det tragiske utfallet av hendelsenpå Gartnerløkka. Å bruke våpen slik det ble gjort denne natta eraldri ønskelig, og er politiets siste utvei. Saken er etterforsketav Spesialenheten og videre håndtert av riksadvokaten, og det forholderAgder politidistrikt seg til. Når det gjelder oppfølging av dennærmeste familie i etterkant, så ble det tidlig avklart at detteskulle håndteres av Spesialenheten og ikke av Agder politidistrikt»,skriver Sundvoll i en epost, og viser til Spesialenheten for ytterligerekommentarer.
Juristkontakt har også rettet en forespørseltil Agder politidistrikt om hvorvidt de to tjenestemennene som avfyrteskudd har synspunkter de ønsker å fremme i saken, og fått følgendesvar fra Agder politidistrikts stab for kommunikasjon:
«Patruljens leder har vært i kontaktmed de to tjenestemennene som var involvert i saken på Gartnernøkka.Ingen av dem ønsket å la seg intervjue. Heller ikke på senere tidspunkteller av andre medier i forhold til denne saken.»
Juristkontakt har sendt artiklene, medfamiliens og advokatenes uttalelser, til Spesialenheten. Lederenfor Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, svarer athan ikke anser at artiklene inneholder opplysninger som krever kommentarfra Spesialenheten.
«Spesialenhetens vedtak i saken kanleses på enhetens hjemmeside. Spesialenheten hadde under etterforskningento møter med de påførende, og det ble i samsvar med reglene i straffeprosessloven oppnevntbistandsadvokat», skriver Presthus i en epost til Juristkontakt.