– Vi ser en økt rettsliggjøring i idretten 

To tidligere Lyn-spillere får med seg en tidligere landslagsseiler når de utvider advokatvirksomheten 

F.v. Morten Justad Johnsen, Tomas Kristensen og Pål Kleven. Økt kommersialisering og økt profesjonalisering er noen årsakene til rettsliggjøring i idretten sier de. 

Det har vært en økt rettsliggjøring av idretten de siste årene, forteller advokatene i Kleven & Kristensen. Nå utvider de virksomheten. 

De holder til midt på idrettens banehalvdel på Ullevaal Stadion og omtaler seg ubeskjedent som Norges ledende advokatfirma innen idrettssektoren. Kleven & Kristensen har lenge bestått av advokatene Pål Kleven og Tomas Kristensen, men nå har de fått enda en mann på laget; Advokat Morten Justad Johnsen har meldt overgang til Kleven & Kristensen etter å ha vært partner i Bull & Co med ansvar for deres idrettsavdeling. 

Behovet for juridisk bistand i idretten har økt kraftig i løpet av de årene advokatfirmaet har eksistert. Firmaet ble etablert i 2002. 

– Vi ser at det er en økt rettsliggjøring i idretten. Noen av grunnene til det er økt kommersialisering og økt profesjonalisering. Mange er blitt mer bevisst på egne rettigheter, sier de tre advokatene. 

Firmaet arbeider innen alle de juridiske fagområdene som berører idretten og bistår blant annet aktører som Norges Idrettsforbund (NIF) og Norsk Toppfotball, de fleste særforbundene tilsluttet NIF og en rekke topp- og breddeklubber. De bistår også enkeltutøvere, noe de sier de vurderer å gjøre mer av nå som de har fått med seg Morten Justad Johnsen. 

– Når man jobber på dette feltet er det helt nødvendig å kjenne hele systemet rundt idretten i Norge. Man kan ikke bare ha det juridiske i hodet. Det er ofte mange særinteresser man må være oppmerksom på, sier Pål Kleven. 

Kleven har arbeidet med idrettsjuss siden han ble ansatt som jurist i Norges Idrettsforbund på slutten av nittitallet. Etter en periode som advokatfullmektig i Langangen & Helset etablerte han Kleven & Kristensen sammen med Tomas Kristensen i 2002. Tomas Kristensen kom da fra selskaps og finansavdelingen i Thommessen. Og de har begge spilt fotball for Lyn. 

Morten Justad Johnsen var på sin side landslagsseiler under studietiden og også han kjenner idrettens organisering og politiske system godt – blant annet fra tid som advokat i Norges idrettsforbund og generalsekretær i Norges Seilforbund. Han fører jevnlig straffe- og dopingssaker innenfor idrettens domssystem og var dessuten inntil nylig leder av Norsk idrettsjuridisk forening.Også han forteller om økt rettsliggjøring i idretten. 

– Det er en utvikling der det er mer penger i idretten og der mange ikke ser på seg selv som et medlem av en idrettsforening, men mer som en kunde. Regelverket er ikke alltid tilpasset denne virkeligheten. 

Mange er ikke klar over at det er stor underskog av juridiske saker - de store mediesakene er ikke representative for de vanligste sakene innen feltet. 

– Det er mange saker på et lavere nivå, men der konfliktnivået kan være høyt, sier han. 

Det er 1,5 millioner nordmenn som er medlem i idrettsforeninger og mellom tre- og firehundretusen som er tillitsvalgte. 

– Dette er spørsmål som gjelder mange av oss, sier han.