– Uakseptabelt kutt i fri rettshjelp 

Regjeringen foreslår å kutte over 87 millioner i fri rettshjelp fordi man forventer nedgang i antallet som kvalifiserer til det. Curt A. Lier mener det er en feilslutning. 

– Jeg ser flere feilslutninger i regjeringens slutning. I dag har en uførepensjonist på minstesats eller en ung ufør ikke rett til rettshjelp. Utgiftene til levekostnader og bolig har økt betraktelig, sier Curt A. Lier. (Foto: Thomas Haugersveen)

Regjeringen foreslår kutt til fri rettshjelp på 87,1 millioner fordi man forventer nedgang i antallet som har krav på det.Det er i revidert nasjonalbudsjett, som skal behandles av Stortinget i slutten av juni, det foreslås å kutte bevilgningene. 

I budsjettforslaget heter det:”Inntektsgrensen for rett til fri rettshjelp er ikke justert siden 2009. Grunnet positiv inntektsutvikling i husholdningene over tid, forventes det en nedgang i andelen husholdninger som oppfyller kravene til fri rettshjelp de kommende årene. Basert på regnskapstall foreslås det å redusere bevilgningen med 87,1 millioner.” 

– Regjeringen påberoper seg med andre ord at de har gitt alle bedre råd. Følgelig trenger færre fri rettshjelp. Jeg ser flere feilslutninger i regjeringens slutning. Inntektsnivået har økt for noen, ikke for alle. I dag har f.eks. en uførepensjonist på minstesats eller en ung ufør ikke rett til rettshjelp. Utgiftene til levekostnader og bolig har økt betraktelig. Boutgifter alene spiser opp inntektsutviklingen, sier Curt A. Lier, president i Juristforbundet, i en pressemelding. 

Han mener anvendelsesområdet for fri rettshjelp i stedet bør utvides. 

– Vi lever i et stadig mer rettsliggjort samfunn, og behovet for kvalifisert juridisk bistand er stort. Langt fra alle har råd til dette. Regjeringen må snu. Inngangsporten til fri rettshjelp er mer enn smal nok som den er. En ytterligere skjerping er ikke akseptabelt, sier Lier. 

Fri rettshjelp er en offentlig støtteordning som skal sikre nødvendig juridisk hjelp til personer som ikke har økonomiske forutsetninger for å kunne ivareta et rettshjelpsbehov av stor personlig og velferdsmessig betydning. Flere vilkår må oppfylles for å få fri rettshjelp, og i noen sakstyper er det en inntektsgrense og en formuesgrense.