«Dyrepoliti»i 5 av landets 12 politidistrikter
Stadig flere politidistrikter får nå øremerkede midler å bruke på politiansatte som skal etterforske og iretteføre brudd på dyrevelferdsloven. Nå har i alt fem av landets politidistrikter fått etablert det som folkelig kalles for «dyrepoliti». De samarbeider tett med Mattilsynet, som har hovedansvaret for å ivareta dyrevelferden her i landet.
Det første pilotprosjektet med denne formen for organisert samarbeid mellom Mattilsynet og politiet startet i daværende Sør-Trøndelag politidistrikt i 2015. Deretter ble det opprettet dyrepoliti Sør-Vest politidistrikt, før dyrepoliti nå har blitt og blir etablert også i politidistriktene Øst, Vest og Innlandet.
Alle landets fylker
– Disse distriktene dekker viktige fylker for dyrepolitiet, fordi de viktigste landbruksfylkene inngår her. Det befinner seg veldig mange dyr i fylker som Rogaland, Sør-Trøndelag og Hedmark, blant annet nesten alle kyllingene og et stort flertall av alle grisene i Norge, forklarer kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen i en kommentar på alliansens nettside. Hun peker imidlertid på at syv politidistrikter fortsatt er uten dyrepoliti.
I den politiske plattformen for SolbergII-regjeringen går det fram at regjeringen har intensjoner med å gå enda lenger. I samarbeidsdokumentet heter det følgende om dette:
«Forsterke satsingen på god dyrevelferd, herunder gradvis innføring av dyrepoliti i alle landets fylker.
I en pressemelding fra Øst politidistrikt 18. april i år informerer politidistriktet om satsingen som nå gjøres der.
Øst Politidistrikt og Mattilsynet jobber sammen om dyrevelferd
Over statsbudsjettet er det bevilget øremerkede midler til bekjempelse av dyrevelferdskriminalitet i Øst politidistrikt. Øst Politidistrikt og Mattilsynet, Region Stor-Oslo har derfor inngått en avtale for styrket samarbeid mot dyrevelferdskriminalitet i Østfold og Akershus. Avtalen legger til rette for et mer systemati sksamarbeid mellom etatene slik at satsingen på dette området er gjensidi gbindene og blir gitt tilstrekkelig prioritet.
Mattilsynets og politiets roller forblir de samme, men begge etater har utpekt dedikerte personer til samarbeidet. Øst politidistrikt har rekruttert to nye etterforskere som fortrinnsvis skal arbeide med dyrevelferdssaker. Disse har nær kontakt med Mattilsynets dyrekrimgruppe.
Mattilsynets dyrekrimgruppe består av to veterinærer og en jurist som tar seg av anmeldelsene og oppfølgingen av disse fra Mattilsynets side. For tiden etterforsker Øst politidistrikt tre anmeldelser fra Mattilsynet for grove brudd på dyrevelferdsloven, mens Mattilsynet er i ferd med å anmelde tre nye forhold. Halvparten av anmeldelsene gjelder produksjonsdyr, mens halvparten gjelder kjæledyr. I tillegg mottar politiet anmeldelser fra publikum og dyrevernorganisasjoner som oppdager eller mistenker alvorlige brudd på dyrevelferdsloven.(...)
– Med denne styrkingen vil vi raskere anmelde de alvorlige dyrevelferdssakene. Sammen med politiet skal vi gjøre vårt for at sakene blir grundig etterforsket og fulgt opp i rettssystemet med passende straff, sier konstituert regiondirektør for Mattilsynet, Region Stor-Oslo, Wenche Berg.
– For politiet er det viktig å understreke at det ikke er snakk om etablering av et eget dyrepoliti, men en styrket satsing for å forebygge, avdekke og bekjempe kriminalitet mot dyr, sier politimester i Øst politidistrikt, Steven Hasseldal.
Dette betyr at det fremdeles er Mattilsynet som mottar bekymringsmeldinger på dyrevelferdsområdet, følger opp tipsene og anmelder, mens politiet står for etterforskningen.