Ti-kløver ga fyrverkeri av jus­inspirasjon

Samle 10 kvinnelige jurister i ulike yrker og la dem fortelle hva de jobber med - kan det gi inspirasjon til jusstudenter og andre? Etter å ha hørt ti-kløveret som var samlet til samtale på juridisk fakultet er svaret et rungende ja!

F.v. Marthe Engedahl, Sigrid Toft Fløystad, Kiran Aziz, Kjersti Lehmann, Anne Karoline Bakken Staff, Cathrine Hambro, Hanne Harlem, Merete Svartveit, Asta Ellingsen Stenhagen og Randi Gustad (Foto: Tore Letvik)
F.v. Marthe Engedahl, Sigrid Toft Fløystad, Kiran Aziz, Kjersti Lehmann, Anne Karoline Bakken Staff, Cathrine Hambro, Hanne Harlem, Merete Svartveit, Asta Ellingsen Stenhagen og Randi Gustad (Foto: Tore Letvik)

Det juridiske fakultet inviterte de 10 juristene til debattsamtale under tittelen «Jurist: En verden av muligheter!» fredag 6. mars.

I løpet av én time ble de fremmøtte tatt gjennom juristenes yrkeshverdager som omfatter, eller har omfattet, alt fra bekjempelse av terror og hvitvasking, rådgivning av norske styrker i Irak, vanskelige juridiske avveininger knyttet til norske barn av fremmedkrigere, koronavirusets påvirkning på it-bedrifter, vanskelige menneskerettsvurderinger i skjæringspunktet mellom jus og politikk, avveininger som gjøres av dommere i tingretten, spennende forretningsjus og erfaringer som gjøres av jurist i en betydelig mediebedrift.

F.v. Merete Svartveit, Sigrid Toft Fløystad, Asta Ellingsen Stenhagen, Cathrine Hambro og Kiran Aziz (Foto: Tore Letvik)

– Dømmer handlinger, ikke mennesker

En av de ti som fortalte om sin vei i jussen, og sin arbeidshverdag var Merete Svartveit, som er dommer i Oslo tingrett.

I sin jobbhverdag møter hun mennesker i kriser, og Svartveit understreket betydningen av å holde tungen rett i munnen når jobben man har og avgjørelsene man fatter, svært ofte får stor betydning for enkeltpersoner, slik som i behandlingen av straffesaker.

– Jeg pleier å understreke at det er en handling man dømmer, ikke mennesket, sa Svartveit. 

Hun fortalte også om sine møter med mennesker i andre vanskelige livsituasjoner, som etter konkurser, og tvister hvor ansatte mister jobbene sine.

– Jobben som dommer er å avgjøre den tvisten som er bragt inn. Og selv om det kan høres trist ut, så finner jeg inspirasjon i å legge ned arbeid i å finne de riktige avgjørelsene, og troen på den betydningen det har, sa Svartveit som oppfordret nyutdannede jurister til å søke på dommerfullmektigstillinger.

– Dette er jobber med givende innhold, og jeg vil oppfordre til å søke jo før jo heller, fordi dette er stillinger som i disse dager er under press, sa Svartveit, som selv begynte som dommerfullmektig på Senja. 

Svartveit ble utnevnt som dommer i 2008, og har i tillegg til dommerfullmektigstillingen vært rådgiver i Kommunaldepartementet, advokat og forsvarer.

Visste ikke hva hun ville bli

En annen som fortalte om sin juristhverdag var Anne Karoline Bakken Staff, som er fungerende seksjonsleder i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

Hun har lang erfaring som politiadvokat og arbeid i etterretning, og har jobbet med mange terror-rettssaker.

– Jeg vil også understreke betydningen av å dømme handlinger, og ikke mennesker. Dette er noe vi er opptatt av også i påtalemyndigheten, sa Bakken Staff, som jobber mest med etterforskning i PST.

– Min erfaring er at juristen utgjør en viktig brikke i dette arbeidet, sa Bakken Staff, som kunne avsløre at hun begynte på jusstudiet fordi hun egentlig ikke visste hva hun ville bli. 

– Tidlig ville jeg egentlig bli journalist, men så var jeg mer innrettet på å bli advokat, før jeg endte i påtalemyndigheten, hvor jeg trives svært godt, sa hun.

Kjersti Lehmann (Foto: Tore Letvik)

Bekjemper terror og hvitvasking

Kjersti Lehmann er også jurist, i stilling som seniorrådgiver i politiavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet. 

Lehmann leder Norges delegasjon til Financial Action Task Force, og er engasjert i bekjempelse av hvitvasking og terrorfinansiering.

– Mye av dette arbeidet handler om å beskytte vårt finansielle system. All kriminalitet som gir et utbytte gir et behov for utøverne for å hvitvaske pengene for å kunne bruke dem, og det kan være utbytte av narkotikasalg, menneskehandel, overgrep mot barn på nett.

– Dette er virkelig kriminalitet som vi ønsker å bekjempe, og jeg føler at det nytter, noe som gir meg inspirasjon. Det er et bredt felt som spenner over veldig mye, sa Lehmann.

Hardcore-juss

De øvrige juristene som inspirerte med sine erfaringer som jurist i ulike yrker var Kiran Aziz, som er advokat i KLP Kapitalforvaltning AS, avdeling ansvarlige investeringer, og Marthe Engedahl i UNICEF Norge, juridisk rådgiver og fagansvarlig for barns rettigheter

Ti kvinnelige jurister var samlet for å fortelle om jobben sin (Foto: Tore Letvik)

Engedahl har i tillegg til jusutdanning en bachelor i utviklingsstudier og har vært tilknyttet Raftostiftelsen i Bergen, NOAS og UDI. 

Hun jobbet i Forsvaret 2017-2019, hvor hun var en del av den tredje norske kontingenten av norske soldater i Irak, der hun blant annet underviste irakiske soldater.

– Min primæroppgave var å rådgi styrkesjefen, sa Engedahl, som i Forsvaret hadde kapteins grad. 

Hun jobber i dag i UNICEF Norge, og finner nok spenning der i jussen.

– Jobben min handler om forhold som ligger i skjæringspunktet mellom jus og politikk, og tro meg – problemstillinger knyttet til menneskerettigheter kan by på hardcore-juss, sa Engedahl som blant annet har gitt vurderinger knyttet til norske barn av fremmedkrigere.

Internadvokat i TV2

Sigrid Toft Fløystad, som er partner i advokatfirmaet GjessingReimers AS, og som tidligere har vært partner i advokatfirmaet Grette og juridisk direktør i Tine SA, fortalte om sin arbeidshverdag innen immaterialrett og prosedyre.

Randi Gustad (Foto: Tore Letvik)

Randi Gustad er internadvokat i TV2, tidligere landslagsspiller i håndball og har vært styremedlem i Antidoping Norge. Hun var med på å starte opp advokatfirmaet G & G AS.

Hun er i tillegg til jobben som advokat ekspertkommentator i TV2s håndballsendinger, og fortalte om sin nåværende jobb som jurist i TV2.

Cathrine Hambro er advokat og partner i Wahl-Larsen Advokatfirma, og arbeider særskilt med klimaspørsmål. 

Hun var medlem av Advokatforeningens lovutvalg for miljørett 2008-2010 og prosessfullmektig for Greenpeace og Natur og Ungdom i det mye omtalte klimasøksmålet mot den norske stat.

Sivilombudsmann

Hanne Harlem, som er Sivilombudsmann, fortalte om sin yrkeskarriere, og erfaringer hun har gjort underveis.

Harlem er tidligere politisk rådgiver i Barne- og familiedepartementet, assisterende direktør i Norsk Hydro, justisminister og universitetsdirektør for UiO, m.m. Hun var kommuneadvokat i Oslo før jobben som sivilombudsmann og har vært sensor ved UiO.

F.v. Anne Karoline Bakken Staff, Hanne Harlem og Marthe Engedahl (Foto: Tore Letvik)

– Når jeg har ansatt jurister har jeg ikke sjeldent også vurdert om søkerne har mer enn juserfaring.

– Jeg mener det kan være en fordel for jurister å også prøve seg i andre roller, og at erfaring man gjør underveis, ikke minst på det menneskelige plan, kan bidra til å gjøre deg til en bedre jurist, sa Harlem.

IT-industrien

Asta Ellingsen Stenhagen, er konserndirektør i selskapet EVRY og har lang erfaring fra IT, shipping og maritim bransje. 

Hun har vært justispolitisk rådgiver i offentlig sektor, og har jobbet som advokat. Hun fortalte blant annet om sin jobb som jurist i TEK- og IT-industrien. 

Stenhagen fortalte også at utbredelsen av koronaviruset merkes i bransjen, blant annet ved at det nå blant it-folk finnes de som nekter å møte «on-site».