Pakistanske jurister etterlyser internasjonal innsats mot forfølgelse av minoriteter

Pakistan har religionsfrihet. Like fullt opplever kristne og andre religiøse minoritetsgrupper i landet en økende grad av angrep, forfølgelse og mangel på rettsvern forteller de pakistanske advokatene Katherine Sapna og Asher Sarfraz. Nylig besøkte de Norge.

Sapna og Sarfraz besøkte Oslo for å delta på et seminar om menneskerettighetene i Pakistan, i regi av Kristen Koalisjon Norge. Juristkontakt møtte de to. Advokatene hadde et urovekkende budskap.

– Forfølgelsen av kristne øker i vårt hjemland og den gjennomføres på mange ulike måter. Hvert år blir fler enn tusen unge jenter fra kristne familier bortført, tvunget til å konvertere til islam og tvangsgiftet med muslimske menn i Pakistan. Mange voldtas og utsettes for andre grove overgrep. Gjennom bruk av blasfemi-lovene legitimeres også drap på kristne og andre religiøse minoritetsgrupper, sier Sapna og Sarfraz.

Nå ber de Norge, og vestlige regjeringer, om hjelp. Gjennom den ikke-statlige, ideelle organisasjonen Christians True Spirit (CTS) driver de to advokatene aktiv hjelp overfor minoriteter som rammes av forfølgelse i hjemlandet. Organisasjonen har team som reiser ut for å finne jenter som blir bortført. Noen ganger lykkes de. Andre ganger ikke. Og i de tilfellene de finner jentene, må de bringes til boliger på skjult adresse, da det som regel vil være for farlig for dem å returnere til sine hjem.

Alvorlige angrep

Advokatene mener å ha registrert en stadig mer negativ trend når det gjelder hva kristne, sikher, anglikanere og hinduer utsettes for i Pakistan.

– Om én person beskyldes for å ha krenket koranen, rammes hele samfunn av hevn. Det utstedes fatwaer, som legitimerer at en person kan drepes etter påstand om spotting av koranen og profeten. Hus settes fyr på. Kirker brennes ned til grunnen, sier Sapna som forteller at kristne ikke bare opplever bortføring og fysiske overgrep, men at de lever som annen rangs borgere. Sapna forteller at forfølgelsen ble merkbart verre etter 11. september 2001.

De siste årene har verdenssamfunnet fått stadig flere nyheter om både rene terrorangrep og angrep som skal ha båret preg av mobbing og hevn. I mars 2013 ble en kristen sanitærarbeider beskyldt for blasfemi i Lahore i Pakistan. Anklagen gikk ut på at han hadde spottet profeten Muhammad. Som en følge av anklagen gikk rasende menneskemengder til angrep på det kristne samfunnet han tilhørte. 178 hus ble brent vandalisert og brent ned, sier Sapna som selv bor i Lahore og utfører sitt arbeid som advokat og en av lederne i CTS.

Advokat Katherine Sapna og Asher Sarfraz mener det internasjonale samfunnet må øve mer press på Pakistan for å stanse overgrepene mot religiøse minoriteter der.

– Vi mener det internasjonale samfunnet må ta i bruk pressmidler gjennom begrensning av handel eller andre økonomiske straffetiltak dersom situasjonen fortsetter, sier Sarfraz.

På grunn av sitt arbeid ble han utsatt for så sterke trusler i sitt hjemland at han måtte flytte, og bor nå i Tyskland men fortsetter kampen for religiøse monoriters rettigheter i Pakistan derfra.

Høyre ble utfordret

Den norske regjeringen ble i juni 2014 ble utfordret i Stortinget på hva den vil gjøre for å bedre situasjonen for kristne i Pakistan. Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) skrev, i et spørsmål til utenriksminister Børge Brende (H), følgende om kristne pakistanere i Pakistan:

– Deres situasjon er svært vanskelig med trakassering, manglende rettssikkerhet, vilkårlige arrestasjoner og diskriminering på bakgrunn av deres tro. Blasfemibestemmelsen i pakistansk lovgivning er en særlig utfordring. Hva kan og vil Norge gjøre bilateralt og internasjonalt for å bidra til en bedre situasjon for denne minoriteten i Pakistan?

Utenriksministeren bekreftet den urovekkende utviklingen:

«Minoriteter i Pakistan er blitt mer utsatt for diskriminering og trakassering. I 2013 ble 583 mennesker drept og 853 skadet i 213 voldelige sekteriske angrep og konfrontasjoner i henhold til årsrapporten fra den anerkjente menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Commission of Pakistan (HRCP). Til tross for beskyttelse i lovverket for religiøse minoriteter begrenser myndighetene i praksis religionsfriheten. De mest utsatte religiøse minoritetene og muslimske sektene er: Ahmadiyaer, kristne, hinduer og sjiamuslimer. Angrep og drap på minoriteter etterforskes eller tiltales sjelden, noe som gjør straffrihet stadig vanligere og dermed terskelen for å begå slike drap stadig lavere. Noe diskriminerende lovverk kombinert med myndighetenes manglende oppfølging av lovpålagt tros- og ytringsfrihet bidrar til å fremme, heller enn å motvirke intoleranse, voldelige angrep og drap på utsatte religiøse minoriteter. (...)

Norges ambassade i Islamabad har løpende kontakt med en del kirkesamfunn i Pakistan. Videre har Norge også engasjert seg i prosjekter for religiøs dialog, hvor også kristne har vært engasjert. Målet er å redusere diskriminering og forbedre religiøs forståelse i samfunnet. Regjeringen vil fortsatt legge vekt på å støtte menneskerettighetsarbeidet i Pakistan og bidra til å sette fokus på den vanskelige situasjonen for religiøse minoriteter, hvorav kristne er en viktig gruppe.»